ΠΟΙΟΣ ''ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ'' ΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ VODAFONE

 

Ανταπόκριση από Στρασβούργο - Νίκος Ρούσσης

Με σημερινή του απόφαση, η οποία σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, εκδικάζοντας την «υπόθεση Τσαλικίδης κ.ά». κατά Ελλάδας (αίτηση 73974/14), καταδίκασε ομόφωνα τη χώρα μας για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή.

Η καταδίκη αφορά στην περίπτωση του Κώστα Τσαλικίδη, ο οποίος βρέθηκε κρεμασμένος στο διαμέρισμά του την ημέρα που η τότε ελληνική κυβέρνηση είχε ενημερωθεί για τις υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του πρωθυπουργού και των μελών της.

Η απόφαση του ΕΔΑΔ αποτελεί «κόλαφο» για τις ελληνικές Αρχές, τις οποίες κατηγορεί ευθέως ότι δεν διεξήγαγαν αποτελεσματική έρευνα για τα αίτια θανάτου του θύματος και διευκρινίζει ειδικότερα ότι:

1. Η αρχική έρευνα για τη διακρίβωση των αιτίων θανάτου του, που διεξήχθη μεταξύ 2005 και 2006, διαπίστωσε ότι ο θάνατός του οφειλόταν στο γεγονός ότι κρεμάσθηκε από μια θηλιά. Η συμπληρωματική έρευνα, μεταξύ 2012 και 2014, επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα της αρχικής, παρόλο που δύο από τους τρεις νοσηλευτές που συνέταξαν τις εγκληματολογικές εκθέσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αιτία θανάτου του Τσαλικίδη παρέμεινε ασαφής.

2. Τα μέλη της οικογένειας Τσαλικίδη (Παναγιώτης, Γεωργία και Γιώργος), τα οποία προσέφυγαν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ισχυρίσθηκαν ότι τόσο η αρχική όσο και η συμπληρωματική έρευνα είχαν σοβαρές ελλείψεις....

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ στο zougla.gr