ΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, ΗΤΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΤΣΙΠΡΑ

 

Του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Γιατί κέρδισε ο Μητσοτάκης; Ας θυμηθούμε το σκηνικό της εσωκομματικής αλλαγής στην Νέα Δημοκρατία, με τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου, του εκλεγμένου προέδρου της και την επικράτηση του Κυριάκου, σα σήμερα 10 Ιανουαρίου, το 2016. Πρώτα, τα νούμερα. Στον άλφα γύρο ξεχώρισαν Μεϊμαράκης με 160.823 ψήφους και Μητσοτάκης με 115.162. Οι Απόστολος Τζιτζικώστας, Άδωνης Γεωργιάδης αποκλείστηκαν από την αναμέτρηση του βήτα γύρου, όπου εκεί πήρε την καρέκλα του αρχηγού ο Κούλης με 173.297ψηφοδέλτια έναντι 157.224 της Βαγγέλας.

Γιατί έγινε η ανατροπή υπέρ του γιου του επίτιμου προέδρου της ΝΔ; Γιατί πέτυχε το αουτσάϊντερ Μητσοτάκης, ενώ είχε αποτύχει η αδελφή του, το φαβορί στην κόντρα της με τον Αντώνη Σαμαρά, το Νοέμβριο του 2009, για τη διαδοχή του Κώστα Καραμανλή.
Κέρδισε ο Μητσοτάκης επειδή ο Καραμανλής υποστήριξε τον Μειμαράκη. Επειδή δημοσίως δεν είπε ούτε κουβέντα υπέρ του ο πατέρας του Κωνσταντίνος, ενώ η αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη στήριξε και παρασκηνιακά τον Μειμαράκη. Επειδή ο Τσίπρας είπε ότι είναι ο καταλληλότερος αρχηγός για την ΝΔ είναι ο Μητσοτάκης.

Για όσους θυμούνται είχαμε εκτιμήσει από πριν ότι ο μεγάλος ηττημένος της διαμάχης θα είναι ο Κώστας Καραμανλής, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Επειδή το έπαιξε κληρονόμος με δικαιοδοσία να ορίζει αυτός τον ''διευθύνοντα σύμβουλο'' ΠΑΕ ΝΔ, της Πολιτικής Ανώνυμης Εταιρείας ΝΔ, ενώ ο ίδιος, ο πρώην πρωθυπουργός (2004 -09) κρατούσε την πλειοψηφία των μετοχών. Αφού, λοιπόν, καθάρισε στον πρώτο γύρο τον Τζιτζικώστα, έβαλε στο στόχαστρο τον Κυριάκο κι αυτό ακριβώς ήταν που προκάλεσε την αντίδραση των εκλεκτόρων.

Ακόμα, ο Καραμανλής ενέπλεξε τη Νέα Δημοκρατία σε παιχνίδια συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ. Και κατάφερε να συσπειρώσει εναντίον του, κρυφά ή φανερά και τους τρεις άλλους υποψηφίους.

Η νίκη του Κυριάκου είναι η δεύτερη των Μητσοτάκηδων εναντίον του ''καραμανλισμού'' και σηματοδοτεί επιστροφή και, υποτίθεται, μια άλλη εποχή της Νέας Δημοκρατίας στην αντιπολίτευση. Επειδή έπεισε ότι μόνο αυτός μπορούσε να κάνει την ανανέωση του κόμματος. Είχε πιο καθαρές και πειστικές τοποθετήσεις στα σοβαρά θέματα.

Όσο αφορά τον Μειμαράκη. Δεν ηττήθηκε, μέχρι εκεί ήταν οι δυνατότητες του. Έπαιξε με τις πλάτες άλλων, ας όψονται αυτοί που τον προωθούσαν.


Διαβάστε ακόμα:

ΟΤΑΝ Η ΚΡΗΤΗ ΕΒΓΑΖΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ