ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΟΙΡΑΣΙΑΣ

 

Από μικρά παιδιά ακούγαμε για την Συμφωνία της Γιάλτας, όπου οι τρεις νικητές του πολέμου, Αγγλία, Ρωσία και ΗΠΑ, χώρισαν τον κόσμο. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Απλά μπήκαν οι τελικές υπογραφές στη συμφωνία που ήδη υπήρχε ανάμεσα στους τρεις “συμμάχους” εναντίον του Χίτλερ. Συνέβη στην Γιάλτα της Κριμαίας, ένα λιμάνι του Εύξεινου Πόντου, μια πόλη σε ουκρανικό έδαφος.

Σα σήμερα, 11 Φεβρουαρίου, το 1945, μετά από 8 ημέρες τελείωσε η περιβόητη συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή του Αμερικάνου Φραγκλίνου Ρούζβελτ, του Άγγλου Ουίνστον Τσώρτσιλ και του σοβιετικού Ιωσήφ Στάλιν.

“Να βρεθούμε στην Αθήνα” πρότεινε ο πουράκιας Τσώρτσιλ. Ο Ρούζβελτ δεν είχε προτίμηση, ο Στάλιν επέμενε να γίνει η συνάντηση εντός της Σοβιετικής Ένωσης. Τα χοντρά είχαν κανονιστεί σε προηγούμενη συνάντηση των τριών μεγάλων δυνάμεων, που έγινε το 1943 στην Τεχεράνη. Αλλοίμονο να περίμεναν τελευταία στιγμή να αποφασίσουν π.χ. ότι η Βουλγαρία θα είναι υπό την ρωσική επιρροή, ενώ η Ελλάδα στη δυτική.

Ο μεγάλος κερδισμένος “της μοιρασιάς του κόσμου” ήταν ο Στάλιν διότι το σοβιετικό καθεστώς πήρε πακέτο τον έλεγχό Πολωνίας, Ουγγαρίας, Τσεχοσλοβακίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, ενώ οι Δυτικοί δεν θα ''επόπτευαν'' Γιουγκοσλαβία και Αλβανία.

Να, στη συνέχεια, μετά την Γιάλτα, ποιά ήταν η τύχη των νικητών της Γερμανίας. Ο Τσώρτσιλ έχασε τις εκλογές στην Αγγλία, ο Ρούζβελτ πέθανε λίγο αργότερα και ο Στάλιν. .. αποσταλινοποιήθηκε από το σοβιετικό καθεστώς.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΡΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ Η ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS