ΑΣΗΜΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΠΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ
Γυρίζω το χρόνο κάποιες δεκαετίες πίσω. Εδώ στην Ελλάδα. Πρώτα ο δικός μας τόπος μας ενδιαφέρει. Όσο κι αν δουλεύει η παγκοσμιοποίηση, όσο κι αν μας επηρεάζει οριζοντίως και καθέτως ό,τι τρέχει στο γλόμπο, η αγωνία μας αγκαλιάζει πρώτα την Ελλάδα. Η μπάλα, δηλαδή, που παίζεται στο μπουρδέλο.
Μπουρδέλο σημαίνει ένα πράμα. Ότι μιλάμε πολιτικάντικα, όχι πολιτικά, ούτε ποδοσφαιρικά. Ότι κρίνουμε το παιχνίδι δήθεν από πολιτικής πλευράς. Και επειδή μιλάς με τον αποδυτηριάκια, πάρ' το κι όλο δικό σου. Ποιο; Μιλάμε πολιτικά σημαίνει ότι παρατηρούμε, σχολιάζουμε, κρίνουμε, όχι μονάχα τους πολιτικούς αλλά και τους πολίτες.
Παρακάτω. Σα σήμερα στις 8 Μαρτίου, το 1907,γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αυτός είναι περισσότερο από κάθε άλλον πολιτικό που έπαιξε κυβερνητικά στην πατρίδα μας τη μεταπολεμική περίοδο. Ένας άσημος δικηγόρος από χωριό, την Πρώτη Σερρών. Μπήκε στο παιχνίδι το 1956 και μετά από δύο χρόνια έφτιαξε το πρώτο του κόμμα, την ΕΡΕ, το άλλο το 1974, την ΝΔ.
Φάτσα αυστηρή, ατσαλάκωτη ο Κωνσταντίνος με τρεις αδελφάδες και τρεις αδελφούς, δικηγόρος στο επάγγελμα, μπήκε ενωρίς στην πολιτική. Από 29 χρονών έγινε βουλευτής. Ισχυρή προσωπικότητα, ηγετική, αμέσως ξεχώρισε από τα μουνόπανα που προπολεμικά ήταν της προσκολλήσεως στα κόμματα.
Πασίγνωστος ο Καραμανλής έγινε σ' όλη την Ελλάδα ως υπουργός δημοσίων έργων, αν και έπρεπε να καταγραφεί ως ο σκαπανέας των δημοσίων οργίων. Είναι ο πρώτος υπουργός που άνοιξε το δρόμο της κατασκευαστικής αυθαιρεσίας, αναρχίας. Και της ελεύθερης έκφρασης του νεοέλληνα να καταδείξει την λυτρωτική του σχέση με την έλλειψη αισθητικής υπό τις ευλογίες του κράτους.
Διαβάστε ακόμα: