ΝΑ ΚΟΥΡΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΜΑΚΡΥΜΑΛΛΗΔΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΑΞ

 

Κάθαρμα. Αρχικάθαρμα. Και ο μαλάκας της παρέας θα δώσει την εξήγηση. Είναι κάθαρμα διότι είναι κομουνιστής. Καπιταλιστής. Χριστιανός. Μουσουλμάνος. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός. Τούρκος, Αλβανός. Θα αποδώσει στο δικό του κόλλημα την κτηνωδία του αλλουνού.

Ένας άνθρωπος είχε στο τσεπάκι του μια χώρα. Γίνεται; Παραγίνεται. Και για 40 χρόνια σερί; Και για περισσότερα. Η δικαιοσύνη δική του, ο στρατός, η αστυνομία, η δημόσια διοίκηση. Τα πάντα όλα δικά του.

Μιλάει η Ιστορία. Η πραγματικότητα. Και δεν αναφερόμαστε στο ξεχασμένο παρελθόν. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν χώρες όπου παίζει μπάλα η προσωπική εξουσία ενός.

Ο Έμβερ Χότζα στην Αλβανία μετά τον πόλεμο ήταν ένας δίκαιος δικτάτωρ. Βέβαια. Δεν εξουσιάζεις παρά μόνον στο όνομα της ισότητας, της ειρήνης, της ανεξαρτησίας. Βέβαια. Και άμα λάχει, διότι οφείλεις να προστατεύεις αυτά τα τιμημένα αγαθά της ισονομίας, και της προσφοράς στον λαό, να εκτελείς επιτόπου άνευ διαδικασίας τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό του στρατού, τον όποιον αξιωματούχο που δεν αντιλαμβάνεται τα συμφέροντα του κράτους.
Φοβερά πράγματα. Πριν από 42 χρόνια φτάνει η αποστολή του Άγιαξ, Κρόϋφ, Νέσκενς, Κρολ και σια στο αεροδρόμιο των Τιράνων, για παιχνίδι του κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης, με την τοπική Δυναμό. Εντολή Χότζα: «Να κουρευτούν αυτοί οι μακρυμάλληδες, διαφορετικά να επιστρέψουν στην Ολλανδία! Εδώ είναι Αλβανία, έχουμε ήθη, δεν θέλουμε γιεγιλεδες!».

Στις 16 Οκτωβρίου 1908 γεννήθηκε και σα σήμερα 11 Απριλίου, το 1985, πέθανε ο Έμβερ Χότζα, ο γιος ενός μουσουλμάνου που γύριζε στα χωριά και πουλούσε εσώρουχα και φτηνοϋφάσματα. Σπούδασε για λίγο στην Γαλλία, έγινε καθηγητής στο Γυμνάσιο της Κορυτσάς και πέρασε στην αντίσταση ενάντια στους Ιταλούς φασίστες. Το 1941 ίδρυσε το κομουνιστικό κόμμα της Αλβανίας και ονειρεύτηκε να κτίσει την ιδεώδη κοινωνία, χωρίς επιρροές από τη διεφθαρμένη Ευρώπη.

Ο Στάλιν είναι του κατηχητικού μπροστά στον Χότζα. Ο Αλβανός έφτιαξε 600.000 πολυβολεία, μην πλησιάσει κανείς εχθρός και απαγόρευσε τη θρησκεία.''Φάκελλο'' έκαναν σε κάθε πιστό που πλησίαζε σε εκκλησία, τζαμί, συναγωγή. Η απαγόρευση κάθε θρησκευτικής λατρείας ήταν στο ανεπίσημο. Η Αλβανία του Χότζα, όμως, είναι το πρώτο στην Ιστορία κράτος που στα ίσα δεν επέτρεπε καμία θρησκεία.

Εκτός σοβιετικής επιρροής ο Χότζα, και με τη δική του βούληση ξεκομμένος απ' όλα τα ''αδελφά'' κομουνιστικά κόμματα στα καθεστώτα της Ανατολικής Ευρώπης, διότι θεωρούσε ότι με την πολιτική των Ρώσων δεν προχωρούσε διεθνώς το κομουνιστικό κίνημα. Τακίμιασε τον Μάο, αλλά και σ’ αυτόν έβγαλε κόκκινη κάρτα όταν η Κίνα άρχισε να κάνει ανοίγματα στην Δύση.

Διαβάστε ακόμα:

ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΕΙΠΑΝ ''ΣΙΔΗΡΑ ΚΥΡΙΑ''