Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΕ ΤΟΝ ΠΕΛΕΚΥ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

 

Πόσο ωφέλησε, πόσο έβλαψε την Ελλάδα η δικτατορία για επτά χρόνια, το ερώτημα. Άκυρον. Ακόμα κι αν συνέβη το δεύτερο, ακόμα κι αν πράγματι το τρίο για κλωτσές Παπαδόπουλος, Παττακός, Μακαρέζος τα είχαν πάει καλά. Ακόμα κι αν το κυβερνητικό τους έργο κριθεί θετικό, δεν δέχομαι τέτοιο καλό όταν προήλθε από κυβερνησία με το ζόρι. Με τη βία. Με την παρανομία.

Τρις εις θάνατον ήταν η δικαστική απόφαση για τους πρωτοαίτιους του πραξικοπήματος. Ούτε τη δικαιοσύνη της δημοκρατίας δεν άντεξε να εφαρμόσει η Ελλάδα της μεταπολίτευσης. Γιατί; Ακριβώς επειδή οι χουνταίοι ήταν δημοφιλείς, σε κάποιους Έλληνες. Αυτή είναι η... βαθιά δημοκρατική συνείδηση του ελληνικού λαού. Και παραγνώρισε ότι παράνομα είχαν αρπάξει την εξουσία, και ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου... αγάπησε τους επίορκους αξιωματικούς.

Γι αυτό ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε μετατρέψει την ποινή σε ισόβια με την ιστορική φράση «Όταν λέμε ισόβια εννοούμε ισόβια». Παραμύθι κι αυτό. Όλοι βγήκαν από τη φυλακή, εκτός του αρχηγού Παπαδόπουλου, που αρνούνταν να πάρει χάρη.

Διαβάστε ακόμα:


Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΣΑΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ