ΟΙ ΚΟΥΦΑΛΕΣ ΟΙ ΚΟΤΣΑΜΠΑΣΗΔΕΣ

 

Την πρωτομαγιά του 1821 ο Άνθιμος Γαζής κήρυξε την επανάσταση στη Θεσσαλία και το Πήλιο, την Θετταλομαγνησία όπως λεγόταν τότε την περιοχή. Ποιος είναι, κατ' αρχήν, ο Άνθιμος Γαζής. Ένας παπάς, συγγραφέας, από τους διαφωτιστές των ευρωπαϊκών ιδεών, από φτωχή οικογένεια με οκτώ παιδιά. Το πραγματικό του όνομα, όχι του κληρικού, ήταν Αναστάσης Γκάζαλης.

Ο Άνθιμος Γαζής, ιδρυτής της Φιλόμουσης Εταιρείας στη Βιέννη, έφθασε μέχρι την Οδησσό, όπου μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία κι όταν επέστρεψε στο χωριό του, στις Μηλιές, έπιασε δουλειά. Να ξεσηκώσει τον κόσμο, να τον οργανώσει. Το επαναστατικό σχέδιο της Φιλικής Εταιρείας πόνταρε πολύ στα Πηλιωρήτικα χωριά. Σα σήμερα, 7 Μαΐου, έφθασαν στο Τρίκερι καράβια από Ύδρα και Σπέτσες και οι καπεταναίοι Μπασδέκης και Κοντονίκος μπαίνουν στο Βελεστίνο.

Έδρα της τοπικής διοίκησης και της Βουλής της Θετταλομαγνησίας ο απελευθερωμένος Βόλος. Για κάντε στην άκρη την Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, του Σύριζα και της Χρυσής Αυγής, και φαντάσου την πατρίδα και τον κόσμο της τις πρώτες εβδομάδες της εξέγερσης του 1821. Στις 7 Μαΐου, λοιπόν, ο Άνθιμος Γαζής με τη διακήρυξή του «Προς τους λαούς της Ζαγοράς, των Φερών και της Αγυάς» λέει ότι ο ίδιος ο Ρήγας Φεραίος και ο Θούριος του πρωταγωνιστούν στην επαναστατημένη Θεσσαλία. Η Βουλή της Θετταλομαγνησίας προς τιμήν του Ρήγα του Βελεστινλή συνεδριάζει στο Βελεστίνο, μετά από τέσσερις μέρες,στις 11 Μαΐου 1821.

Οι κουφάλες οι κοτζαμπάσηδες είναι στην κόντρα. Τον πήραν στο κυνήγι τον Άνθιμο Γαζή, ακόμα και μέσα στο χωριό του. Την κοπανάει από τις Μηλιές στην Σκιάθο και από την Σκόπελο βρέθηκε στην Εύβοια. Δεν τα κατάφεραν και οι διανοούμενοι, νέοι στην ηλικία επαναστάτες, και το επάνω χέρι πήραν οι τουρκολάτρες κοτζαμπάσηδες. Η εστία της φωτιάς του 1821 στη Θεσσαλία πνίγηκε από τον Δράμαλη.

Διαβάστε ακόμα:

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΛΑΚΗΣ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ