ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΕ ΚΑΠΕΛΙΝΟ
Μέσα του 19ου αιώνα στην Αθήνα. Εκατοντάδες φοιτητές στους δρόμους με ψάθινο καπέλο όλοι τους στο κεφάλι. Ενάντια στον βασιλιά Όθωνα μαχητικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, που ξεκινούν από το Πεδίον του Άρεως. Αγωνιστικές, όπως τις λένε σήμερα, κινητοποιήσεις για τις συνταγματικές ελευθερίες. Στις 25 Μαρτίου το 1859 χιλιάδες προκηρύξεις πετάχτηκαν στον αέρα για να καταγγείλουν τον απολυταρχισμό του στέμματος και της κλίκας του.
Ο Φαναριώτης ρομαντικός ποιητής Αλέξανδρος Σούτσος (1803-1863) επανεκδίδει το ποίημά του «Ο Περιπλανώμενος» και κάνει έντονη κριτική στον Όθωνα και την Αμαλία. Συλλαμβάνεται, δικάζεται και φυλακίζεται. Εκείνες τις ημέρες βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα ο διάσημος συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς, ο υιός (1824 -1895), και για την καταδίκη του Σούτσου είπε «Σφραγίστηκαν τα χείλη της ελευθερίας».
Οι νεανικές διαδηλώσεις στις 10 Μαΐου σα σήμερα, το 1859, πέρασαν στην Ιστορία σαν τα «Σκιαδικά». Γιατί; Το ψάθινο καπέλο, ελληνικής κατασκευής, το «σκιάδι», ήταν το «σήμα κατατεθέν» της οργανωμένης δημοκρατικής νεολαίας που δεν γούσταρε το θρόνο. Επειδή, λοιπόν, οι φοιτητές ήταν με το καπελίνο που προστατεύει από τον ήλιο, που κάνει σκιά στο πρόσωπο, οι διαδηλώσεις αυτές ονομάστηκαν τα «Σκιαδικά». Και θεωρούνται η αρχή του αντιστασιακού και αντιεξουσιαστικού πνεύματος που μέχρι σήμερα εμφανίζεται στα πανεπιστήμια.
Διαβάστε ακόμα: