ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ... ΜΕΖΕΔΕΣ ΜΑΣ!

 

Κυριακή του μεγάλου ντέρμπυ Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, το 1988. Πριν ξεκινήσει το παιχνίδι ο Γιώργος Κοσκωτάς, πρόεδρος του Ολυμπιακού, υπόδικος για το σκάνδαλο της τράπεζας Κρήτης, δραπετεύει καβατζωμένος στην καρότσα ημιφορτηγού. Από τον Αργύρη Σαλιαρέλη, μετέπειτα πρόεδρο του Ολυμπιακού είχε οργανωθεί το σχέδιο της κοπάνας του Κοσκωτά στο εξωτερικό. Ο φυγόδικος από τις εγκαταστάσεις της «Γραμμής», στην Παλλήνη, βρέθηκε μέσα στο λήαρ τζετ του Σαλιαρέλη.

Ποιος είναι ο Σαλιαρέλης; Πιτσιρικάς για να βρει την τύχη του πήγε στο Ζαϊρ, έκανε κάποια λεφτά, μετακινήθηκε στην Κένυα και αγόρασε ένα κτήμα επειδή του είπαν οι Μασάι, οι ιθαγενείς της περιοχής ότι βγάζουν απ’ εκεί ρουμπίνια. Έγινε πράγματι το ορυχείο, όμως τα ρουμπίνια ήταν δεύτερα, Β’ εθνικής. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα ως ''ρουμπινοβασιλιάς'' ασχολήθηκε με το εμπόριο καυσίμων, λανσαρίστηκε υποψήφιος μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού, πλακώθηκε στα δικαστήρια με τον Νταϊφά, έμπλεξε με τον Κοσκωτά και κατέληξε φυλακή κι αυτός.

Σκοτεινή ιστορία αυτή ανάμεσα στον Κοσκωτά και τον Σαλιαρέλη, της οποίας οι λεπτομέρειες πιθανόν να φωτιστούν μετά από κάποιες δεκαετίες. Γιατί ο Σαλιαρέλης με το ιδιωτικό του αεροπλάνο βοήθησε τον Κοσκωτά να δραπετεύσει, μέσα από τα χέρια της αστυνομίας; Αναφέρω μόνο ότι ο Σαλιαρέλης έγινε ιδιοκτήτης της Βραδυνής αλλά και του Ολυμπιακού, συμφερόντων Κοσκωτά. Και τι δεν είχε αγοράσει ο ''Τάμπυ'', αυτό ήταν το παρατσούκλι που είχε βαπτίσει τον Γιώργο Κοσκωτά ο αποδυτηριάκιας. Μπήκε στη ζωή μας και στον Ολυμπιακό σα σίφουνας ο άνθρωπος, που όπως επέμενε ο αποδυτηριάκιας, είχε στο υπόγειο της τράπεζας Κρήτης τη μηχανή που τύπωνε λεφτά. Τι άλλο λες όταν σκορπούσε τα εκατομμύρια σα χαρτοπόλεμο.

Ο Σταύρος Κοσκωτάς, ο αδερφός του Γιώργου χωρίς να ρωτάει τον προπονητή του Ολυμπιακού Γκμοχ, πήγαινε π.χ. στην Δράμα να αγοράσει δύο παίκτες και τα λεφτά τα είχε σε χαρτοσακούλες μέσα. ''Πόσο κάνει αυτός ο παίκτης; Πέντε εκατομμύρια; Πάρτε δεκαπέντε!'' Έμπαινε σε μπουζουκάδικο και έλεγε στο αφεντικό του μαγαζιού: ''Όλοι έξω, το κέντρο παίζει μόνο για πάρτη μου...''.

Ο Γιώργος Κοσκωτάς ρώταγε τον ιδιοκτήτη ζαχαροπλαστείου στην Ηλιούπολη. «Πουλάς το μαγαζί σου;»

- Όχι, κύριε, δεν το πουλάω.

Ο Κοσκωτάς, όμως, το ήθελε το ζαχαροπλαστείο για να το κάνει υποκατάστημα της τράπεζας Κρήτης. «Αν το πούλαγες, κύριε, πόσα λεφτά θα ζήταγες;»

- Ε, δεν θα έπιανα 20 εκατομμύρια δραχμές;
Ο Κοσκωτάς του έδωσε μια επιταγή 70 εκ. και πήρε το μαγαζί.

Τι θα πει ''Σκάνδαλο Κοσκωτά''; Οι νέοι δεν θα το γνωρίζουν. Σίγουρα κάτι θα έχουν ακούσει. Το πιο χοντρό σκάνδαλο στη μεταπολεμική Ελλάδα, μέχρι τότε, 1987-88. Είναι οι αρπαχτές του Κοσκωτά από την τράπεζά του, έχοντας τη σιγουριά ότι είναι ανεξέλεγκτος και αφού με εντολή της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου όλες σχεδόν οι κρατικές εταιρείες κατέθεταν τα έσοδά τους στην Τράπεζα Κρήτης. Αν, λοιπόν, πιάσουμε την ουσία του πράγματος δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο Κοσκωτά. Το σκάνδαλο είναι ότι αυτό που λέγεται κράτος, και κυβέρνηση στην Ελλάδα, κυκλοφορεί σαν πόρνη και πανέτοιμη να ξεπουληθεί στους όποιους Κοσκωτάδες.

Η Ελλάδα των τραπεζών, της οικονομίας, της πολιτικής, και βεβαίως των εκδοτών, μάλιστα και οι παραδοσιακά ταγμένοι στο λεγόμενο κεντρώο χώρο, δηλαδή εκείνον του ΠΑΣΟΚ, στράφηκαν φόρα παρτίδα εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου. Επειδή έβλεπαν ότι ο κυβερνήτης της χώρας Ανδρέας με τον Κοσκωτά έστηνε εκδοτικό θηρίο για να τους πάρει από το στόμα τους μεζέδες της διαπλοκής. Σα σήμερα πρώτη Ιουνίου, το 1991, ο φυγόδικος στις ΗΠΑ Κοσκωτάς, κατηγορούμενος για υπεξαίρεση και πλαστογραφία, επέστρεψε στην Αθήνα και παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές.

Σε ευρώ ο Κοσκωτάς άρπαξε ένα αστείο νούμερο, λιγώτερα από 100 εκατομμύρια. Τίποτα μπροστά σ' αυτά που τσούρνεψαν στη συνέχεια από τα άλλα σκάνδαλα, δομημένα ομόλογα, Βατοπέδιο, εξοπλιστικά.


Διαβάστε ακόμα:

ΤΟ ''ΣΚΟΠΙΑΝΟ'' ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ… «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ»