ΟΤΑΝ Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ

 

Το 1878 είναι μια πολύ σημαδιακή χρονιά για τη γειτονιά μας, τα Βαλκάνια. Δεν μπαίνουμε σε λεπτομέρειες, όμως κάποια χοντρά, πολύ χοντρά πράγματα αν τα γνωρίζουμε δίνουμε καλύτερες, πιο φωτεινές απαντήσεις σ' όσα συμβαίνουν σήμερα. Πιάνουμε το κουβάρι από την άκρη του νήματος.

Σα σήμερα 13 Ιουλίου υπογράφεται η Συνθήκη του Βερολίνου. Στα χαρτιά, παραμύθι φούρναρης, η Οθωμανική Αυτοκρατορία επιτρέπει την ανεξαρτησία της Ρουμανίας και της Σερβίας, ενώ στην Ελλάδα παραχωρούνται Θεσσαλία και Ήπειρος. Δεν τρελάθηκε ο σουλτάνος και χάριζε την ελευθερία σε κατακτημένες περιοχές. Όχι, βέβαια.

Τουλάχιστον πενήντα χρόνια πριν, από τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα, είχε αρχίσει η κατάρρευση της σουλτανικής κυριαρχίας. Δεν μπορούσε, λοιπόν, ο Τούρκος να κάνει πλέον τον νταή. Με την ίδια Συνθήκη, αυτή του Βερολίνου, η Βουλγαρία κηρύσσεται αυτόνομη, αλλά τυπικά παρέμενε υπό την «επικυριαρχία» του Σουλτάνου, όπως αυτόνομη επαρχία κατέστη η Ανατολική Ρωμυλία.

Κοντά στο μισό αιώνα μετά την Επανάσταση στην Ελλάδα η Βουλγαρία φτιάχνεται κράτος, όπως η Ρουμανία και η Σερβία, ενώ γιγαντώνεται το Μαυροβούνιο, που δεν το είχε πατήσει η οθωμανική κατοχή. Ακόμα, με την ίδια Συνθήκη γίνεται πάσα στην αυτοκρατορία της Αυστροουγγαρίας η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Τι είχε προηγηθεί της Συνθήκης του Βερολίνου, στην οποία αναφερόμαστε; Κριμαϊκός Πόλεμος 1854-56, όπου οι πούστιδοι οι Άγγλοι γλυτώνουν τους Τούρκους από τους Ρώσους. Στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877-78 οι Άγγλοι έκατσαν καλά και η ήττα του Σουλτάνου σήμανε τελικά, και ουσιαστικά, το τέλος του. Στη συνέχεια παίρνει την κατηφόρα η Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Προσθέσουμε και τούτο με την ευκαιρία. Μετά από πεντακόσα χρόνια κατακτημένοι από τον Τούρκο οι Βούλγαροι και κυκλοφορούν με μεγαλοϊδεατισμό. Φοβερά πράγματα. Βιδωμένη στο κεφάλι τους η Μεγάλη Βουλγαρία. Η ημιαυτόνομη Βουλγαρία, μάλιστα, το 1885, επτά χρόνια μετά τη Συνθήκη του Βερολίνου, κάνει τον τσαμπουκά και καταλαμβάνει την επίσης ημιαυτόνομη Ανατολική Ρωμυλία, με συνέπεια να βγουν από τα ρούχα τους Σέρβοι και Έλληνες.

Στα χαρτιά, ακόμα, η Βουλγαρία είναι υπό την ''επιτήρηση'' της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά οι δικοί σου θέλουν να ξεκόψουν εντελώς από τους Τούρκους. Στο επόμενο επεισόδιο του έργουοι Βούλγαροι γονατίζουν τους Σέρβους, που είχαν... αντίρρηση για τη προσάρτηση της Ανατολικής Ρωμυλίας. Όπως χάνουν στον πόλεμο του 1897 οι Έλληνες από τους Τούρκους.

Τελικά, μόλις το 1908 γίνεται ανεξάρτητο το μέχρι τότε ημιανεξάρτητο κράτος της Βουλγαρίας. Τίποτα, όμως, έτσι ή, αλλοιώς δεν σταματάει την ανθρώπινη δραστηριότητα να χαρίζει... νέες περιπέτειες στην Ιστορία.


Διαβάστε ακόμα:

ΕΝΑΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΕΦΤΙΑΞΕ… ΚΑΜΜΕΝΟ ΚΟΜΜΑ