Ο ΠΙΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΦΙΛΟΣ Ο... ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης
Σα σήμερα 28 Ιουλίου, το 1974, γεννήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Παιδί της μεταπολίτευσης και πολιτικά, μάλλον κομματικά γαλουχημένος στο ''κρυφό σχολειό'' του ΚΚΕ, στην οργάνωση νεολαίας του κόμματος. Κοντεύει τετραετία πρωθυπουργός ο Τσίπρας κι όμως πολλοί δεν το έχουν χωνέψει. Για κάποιους άλλους ειναι μάλλον ανέκδοτο ότι έγινε πρωθυπουργός. Επειδή απέτυχε ολότελα. Επειδή απλά είναι τσιράκι των ξένων. Και, τέλος, επειδή ούτε... υποψία αριστεράς δεν έπαιξε στη θητεία του.
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος μετά από πολλά χρόνια πρωθυπουργός που δεν σπούδασε ούτε στις ΗΠΑ, ούτε στην Ευρώπη. Επίσης είναι ο πρώτος που δεν είναι ούτε δικηγόρος με οικονομικές σπουδές, ούτε ακραιφνής οικονομολόγος. Σπούδασε στο ΕΜΠ και έγινε μηχανικός, με μεταπτυχιακές σπουδές. Να, όμως, που ο πρόεδρος του Σύριζα μας προέκυψε ο πιο αμερικανόφιλος και ο περισσότερο ''συνεργάσιμος'' με τους δανειστές.

Ο προκάτοχος του Τσίπρα Αντώνης Σαμαράς ήταν άλλης σχολής και όσον αφορά την πολιτική του και όσον αφορά την παιδεία του. Σπούδασε οικονομολόγος στις ΗΠΑ. Εκεί σπούδασε και ο άλλος πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ακολουθώντας αυτός τον κλάδο της Κοινωνιολογίας.

Ο Κώστας Καραμανλής ακολούθησε τον εξής δρόμο. Πρώτα σπούδασε νομικά στην Αθήνα και μετά Οικονομία στη Βοστώνη. Μόνο ο Κώστας Σημίτης, από τους πρωθυπουργούς της τελευταίας 18ετία, σπούδασε νομικά και οικονομικά, σε ευρωπαικά πανεπιστήμια και συγκεκριμένα της Γερμανίας.

Στροφή προς την ευρωπαική οικονομική σκέψη, υποτίθεται, είχε κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα και σε επίπεδο υπουργών. Απέναντι στον Γκίκα Χαρδούβελη με την ατέλειωτη λίστα πτυχίων από αμερικανικά πανεπιστήμια, έβαλε τον Γιάννη Βαρουφάκη με σπουδές στο Λονδίνο και τον Γιάννη Σταθάκη που έχει σπουδάσει στο Νιούκαστλ.

Από τους άλλους στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, βρετανικής παιδείας είναι και ο Δραγασάκης που σπούδασε οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στο Λονδίνο, ενώ ο Μηλιός σπούδασε μηχανικός στο ΕΜΠ και πήρε διδακτορικό από γερμανικό πανεπιστήμιο.


Διαβάστε ακόμα:

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ