ΟΤΑΝ Ο ΜΙΑΟΥΛΗΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΟΝ... ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΟΛΟ

 

Ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος μετά την Επανάσταση του 1821 είναι ο αριστοκράτης και συντηρητικός πρώην υπουργός εξωτερικών της τσαρικής Ρωσίας Ιωάννης Καποδίστριας, Κερκυραίος. Ο αποδυτηριάκιας, βέβαια, είναι με τον Καποδίστρια, όχι με τα χαμένα κορμιά τους κοτζαμπάσηδες, ούτε με τους Άγγλους που με τους πράκτορές τους δουλεύουν φανερά και παρασκηνιακά για τα συμφέροντα τους στην Ελλάδα.

Δεν είναι ακριβώς με τον Καποδίστρια ο αποδυτηριάκιας, απλά τον θεωρεί τον κατάλληλο εκείνη την εποχή για να στήσει αφετηριακά τις βάσεις της στοιχειώδους οργάνωσης κράτους στην πατρίδα μας. Τετρακόσα χρόνια ο Τούρκος είχε την εξουσία χωρίς συνειδητά να επιδιώξει να γίνει κράτος, να λειτουργεί αστυνομία, δικαιοσύνη, σχολεία, νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, ταχυδρομεία, ληξιαρχεία, τράπεζες.

Ελέγχεται ιστορικά ο Καποδίστριας γιατί δεν μοίρασε τη γη στους αγρότες, γιατί δεν πρόσεξε τους αγωνιστές του '21, γιατί έκανε κατάχρηση κρατικής εξουσίας, γιατί επί των ημερών του αναπτύχθηκε ο λαμογισμός. Ε, δεν μπορούσε ο άνθρωπος να τα βάλει όλα σ' ένα δρόμο. Αξεπέραστο εμπόδιο οι τοπικοί άρχοντες, αυτά τα καθάρματα οι κοτζαμπάσηδες.

Σ' όλη σχεδόν την Ελεύθερη Ελλάδα, το 1931, παίζει δυνατά το αντικαποδιστριακό «κίνημα». Πρώτη και «καλύτερη» η Ύδρα και από κοντά η Μάνη, που κι αυτή είναι πανέτοιμη να ξεσηκωθεί κατά του κυβερνήτη. Γίνεται ένας φοβερός τσαμπουκάς με πρωταγωνιστή τον ήρωα του '21 Ανδρέα Μιαούλη. Ο Υδραίος με 150 κοντοπατριώτες μετακινείται στον κοντινό Πόρο, όπου είναι αραγμένος ο ελληνικός πολεμικός στόλος και τον καταλαμβάνει!

Φοβερά πράγματα. Κίνδυνος άμεσος ανατροπής του Καποδίστρια, που απευθύνεται στις «Μεγάλες Δυνάμεις» να προλάβουν το πραξικόπημα. Η Αγγλία, βέβαια, που είναι στην κόντρα με τον κυβερνήτη κάνει το κορόιδο, το ίδιο και η Γαλλία, οι στόλοι των οποίων το παίζουν μπανιστές. Αποδέχεται την πρόσκληση βοήθειας ο Ρώσος ναύαρχος Ρικόρντ, ο οποίος πλησιάζει στον Πόρο και απαιτεί από τον Μιαούλη να παραδοθεί, διαφορετικά θα τον βυθίσει!

Ο Μιαούλης δεν είναι σε θέση να τα βάλει με την ισχυρή ναυτική δύναμη του Ρίκορντ, όμως αρνείται το τελεσίγραφο του Ρώσου ναυάρχου και του κάνει επίθεση, ενώ για να μη συλληφθεί καίει τον ελληνικό στόλο, μαζί και την ατμοκίνητη φρεγάτα «Ελλάς», ό,τι πιο σύγχρονο είχε αγοράσει η πατρίδα με δάνεια, βέβαια. Συνέβη σα σήμερα πρώτη Αυγούστου, το.1931. Γιατί ξηγήθηκε έτσι ο Μιαούλης;

Υπάρχει η άποψη ότι καλώς έπραξε ο Μιαούλης, διότι έκανε μια αντιστασική, μια δημοκρατική ενέργεια κατά του τύραννου Καποδίστρια, που ήθελε την Ελλάδα στην επιρροή της Ρωσίας. Να, όμως, που κατ' εντολήν ή όχι ο Μιαούλης έπαιξε το παιχνίδι της Αγγλίας που είχε συμμαχήσει ανοικτά με τα αντιδραστικά, φεουδαρχικά και ξενοκίνητα στοιχεία.

Ποια ήταν η συνέχεια; Τον άλλο μήνα δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Σεπτέμβριος 1831.

Διαβάστε ακόμα:

Ο ΤΡΕΛΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ