ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΩΦ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ
Πέρασε στην Ιστορία ως ο αναμορφωτής του ολοκληρωτικού καθεστώτος στην Σοβιετική Ένωση και, μάλιστα, πήρε το Νόμπελ Ειρήνης το 1990, ένας κομουνιστής από σόι που κρατάει ρίζες με την Οκτωβριανή Επανάσταση. Ένα από κούνια κομματικό στέλεχος, πρώτα της Κομσομόλ, της σοβιετικής ΚΝΕ. Ο Μιχαήλ Σεργκιέβιτς Γκορμπατσώφ έγινε στα 54 χρόνια του ο αρχηγός του κράτους της ΕΣΣΔ επί επταετία. Και ταυτίστηκε με την Περεστρόικα και το Γκλάσνοστ, τη διαφάνεια, και ο πλανήτης έφαγε το παραμύθι ότι ήταν ο... ηγέτης που έδωσε πολιτικές ελευθερίες στον λαό, που έκανε ανοίγματα στην ελεύθερη οικονομία, που τα βρήκε με το παπαδαριό. Έτσι συνέφερε τη Δύση να παρουσιαστεί το έργο.
Μαλακίες. Στην πραγματικότητα το μαγαζί είχε βαρέσει διάλυση και γι’ αυτό το λόγο, μόνο γι’ αυτό, το κομουνιστικό καθεστώς στην Σοβιετική Ένωση υποχρεώθηκε να την κάνει γυριστή, και απλά το έργο συνέπεσε επί των ημερών του Μιχαλάκη. Δεν έγινε κάτι με την δική του πρωτοβουλία, και πως θα μπορούσε να γίνει.
Γράφω τούτες τις τηλεγραφικές αράδες με αφορμή ότι σα σήμερα 19 Αυγούστου, το 1991, ο Γκορμπατσώφ, τότε Νο1, στην πραγματικότητα απλά ο μπροστινός της Ρωσίας και της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, τέθηκε κατ’ οίκον περιορισμό από τους πραξικοπηματίες, τους νοσταλγούς του αναντάμ παπαντάμ κομουνισμού. Οι οποίοι, βέβαια, απέτυχαν να πάρουν την εξουσία, αλλά και ο Γραμματέας του κόμματος, ο εν λόγω Γκορμπατσώφ έχασε τον έλεγχο.
Στο επόμενο επεισόδιο εμφανίστηκε ένα άλλο κομματόσκυλο, ένα άλλο γέννημα της κομματικής ολιγαρχίας που είχε χρεοκοπήσει, ο Μπόρις Γιέλτσιν. Αυτός ακριβώς που άνοιξε το δρόμο να ορμήσουν και να γιγαντωθούν οι ολιγάρχες της Ρωσίας. Στη συνέχεια, ο μεθύστακας Γιέλτσιν παρέδωσε τα κλειδιά στον σύντροφο Βλαδιμίρ Πούτιν, άλλο επίλεκτο στέλεχος του κόμματος, εκπαιδευμένος αυτός στην KGB.
Τελικά, με Πούτιν (φώτο, πίσω από τον Γκορμπατσωφ) η Ρωσία επέστρεψε σε καθεστώς νεοτσαρικού τύπου και μετά από τρικυμίες και παλινωδίες, ποντάροντας πάντα στις φυσικές πηγές πλουτισμού της, εξελίχθηκε σε αληθινά παγκόσμιο παίκτη, οικονομικά και γεωπολιτικά.
Διαβάστε ακόμα: