Ο Οθωνας ηταν ανικανος;
Σας έχω πει ότι μου αρέσει να διαβάζω για τις ζωές κάποιων γνωστών ανθρώπων, γιατί εκτός από του ότι μαθαίνω γι΄ αυτούς, έρχομαι και κοντά την εποχή που έζησαν, τα ήθη, τα έθιμα, τις νοοτροπίες, το πώς σκέφτονταν οι άνθρωποι κλπ. κλπ.
Αυτήν την εποχή ξεψαχνίζω το βιβλίο « Όσα δεν γνωρίζατε για τα χρόνια του Καποδίστρια, του Όθωνα και του Γεωργίου του Α΄», από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, και την έχω κάνει λαχείο. Κόλλησα δε στον Όθωνα, γιατί έμαθα πράγματα που δεν τα είχα ξανακούσει ποτέ στην ζωή μου. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να κάνω αυτό το άρθρο για να σας πω κάποια…
«Η Θεία Πρόνοια δεν επεφύλασσε διαδοχήν εις τον βασιλέα, λόγω σωματικής ατέλειας…».
Ο Όθων, ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδος, ήταν ένα παιδί ασθενικό με περιορισμένες πνευματικές ικανότητες. Ανάλογες ήταν και οι σπουδές του. Ο πατέρας του τον προόριζε να ακολουθήσει το ιερατικό στάδιο. Γι’ αυτό το πρόγραμμα των σπουδών του προέβλεπε καθημερινά δύο ώρες Λατινικά και μία Θρησκευτικά. Αν και μιλούσε τέσσερις γλώσσες -Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Λατινικά-, οι εγκυκλοπαιδικές του γνώσεις ήταν περιορισμένες. Ο πατέρας του για να καταλάβετε, επειδή τον συμπονούσε για την ασθενική του κράση, συνέστησε στον παιδαγωγό του, να μην τον δέρνει για τις αταξίες του.
Όταν ο Όθων έγινε 14 ετών τον έστειλαν στο Λιβόρνο για θεραπεία του νευρικού συστήματος. Κατόπιν, όταν ήρθε 17 χρόνων ως αντιβασιλέας στην Ελλάδα, ήταν σε κακή κατάσταση. Πάθαινε συχνά νευρικές κρίσεις, φωνάζοντας: «Δεν θέλω να είμαι βασιλιάς, Θέλω να γυρίσω στη Βαυαρία. Δεν θέλω να αλλαξοπιστήσω...». Φυσικά κανείς δεν τον υποχρέωσε για κάτι τέτοιο κι έμεινε φανατικός καθολικός ως το τέλος της ζωής του.
Όσο ήταν ανήλικος, τρεις αυλικοί του, ο προσωπικός του γιατρός Βίμπερ, ο γραμματέας του βαρόνος Στέγκελ και ο υπασπιστής του, συνταγματάρχης Λεμάιρ, συνέταξαν ένα πρακτικό στο οποίο έγραφαν ότι ο Όθων δεν μπορούσε να κυβερνήσει, επειδή ήταν…
Η συνέχεια εδώ nikosonline.gr