ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΟΙ ''ΦΙΛΙΚΟΙ'', ΔΕΞΙΑ ΟΙ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗΔΕΣ

 

Δεν γινόταν διαφορετικά. Οι κοτζαμπάσηδες, αυτοί που δεν ήθελαν το ξεσηκωμό, την Ελληνική Επανάσταση, τελικά πήραν το κουμάντο με την λήξη της τουρκοκρατίας στην πατρίδα μας. Από τότε ξεκίνησε αυτό που σήμερα λέγεται διαπλοκή και νταβατζήδες, μια ιστορία που κρατάει δύο αιώνες.

Δεν γινόταν διαφορετικά. Καμία τύχη οι Φιλικοί, αυτοί που έβαλαν το μπουρλότο για να ελευθερωθεί η Ελλάδα. Κι όσοι συμφωνούσαν με το πνεύμα της Φιλικής Εταιρείας που ήταν ενάντια και των Οθωμανών και των τουρκολατρών, των προσκυνημένων τοπικών αρχόντων.

Δεν γινόταν διαφορετικά. Επειδή έπαιξε το ρόλο του και ο ξένος παράγοντας, οι πράκτορες της Αγγλίας. Και από την άλλη, οι λεγόμενες λαϊκές δυνάμεις, οι δημοκρατικές, οι πατριώτες συμβιβαζόντουσαν, απέφευγαν την ανοικτή ρήξη με τους «ολιγαρχικούς», τους κοτζαμπάσηδες. Οι οποίοι δεν ήθελαν να χάσουν τα κεκτημένα με την αποχώρηση των σουλτανικών.

Πρώτη Δεκεμβρίου 1822 έχει συγκληθεί στο Άργος η Πελοπονησιακή Γερουσία με σκοπό να αυτοανακηρυχθεί η πολιτική τους εξουσία στον Μοριά, πριν από την εθνοσυνέλευση. Η κουφάλα ο Μαυροκορδάτος προηγουμένως, σα σήμερα 4 Νοεμβρίου, στήνει ένα κόλπο, τη «Συνέλευση της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος», ο δε Νέγρης φτιάχνει ένα κοτζαμπάσικο σώμα από 70 προκρίτους, τον «Άρειο Πάγο» στην Ανατολική Ελλάδα.

Καμία κίνηση δεν πιάνει αν η κάθε πλευρά δεν παίξει μπάλα με στρατιωτικές δυνάμεις. Οι κοτζαμπάσηδες έχουν οπλισμένους, σκόρπιους και οργανωμένους που τους ακολουθούν.

Τελικά, στην Πελοπονησιακή Γερουσία οριστικά αποκηρύχθηκε στην πραγματικότητα το ιδεολογικό -επαναστατικό πνεύμα της Φιλικής Εταιρείας. Οι Υδραίοι, για να μη μείνουν στην απ' έξω, τακίμιασαν με τους Μοραίτες, έπεσαν και κάποιες δολοφονίες ενοχλητικών στη ζούλα και το παιχνίδι κερδήθηκε από τους εχθρούς του 1821, τους κοτζαμπάσηδες.

Κολοκοτρώνης και Υψηλάντης σήκωσαν τα χέρια, δεν ήθελαν να υπογράψουν, αλλά τελικά υποχώρησαν, όπως και οι Παπαφλέσσας, Αναγνωσταράς. Σαν τον Τσίπρα. Ριζοσπάστης αριστερός ο Αλέξης απειλούσε να σχίσει τα μνημόνια και σήμερα τα έχει κάδρο στο γραφείο του.


Διαβάστε ακόμα:

«ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ!»