ΤΟ ΑΝΤΙΒΑΣΙΛΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

 

Του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Κι όμως η Ελλάδα, κόντρα σ' αυτά που συνέβαιναν στο πεπερασμένο πολιτικό παρελθόν μας, έφθασε να διενεργεί αντικειμενικό δημοψήφισμα. Παράδειγμα εκείνο στις 8 Δεκεμβρίου, σα σήμερα το 1974, για την κατάργηση της βασιλείας. Μόνο ένας βρέθηκε να το αμφισβητήσει. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τη γνωστή φράση του «Άνφαίρ».

Η κυβέρνηση της ΝΔ παρ' ό,τι, επισήμως τουλάχιστον, κράτησε ουδέτερη στάση, πλήρωσε για την επιλογή της χάνοντας το 12% των ψηφοφόρων της στις εκλογές του 1977.

Xαρακτηριστικό της στάσης που κράτησε ο πολιτικός κόσμος, είναι το γεγονός ότι σε αντίθεση μ' αυτό που συμβαίνει σήμερα, τα κόμματα απείχαν τότε από την εκστρατεία του δημοψηφίσματος.
Οι τηλεοπτικές ομιλίες περιορίστηκαν μεταξύ ιδιωτών που εκπροσωπούσαν τη μια ή την άλλη στάση κι όχι μεταξύ εκπροσώπων των κομμάτων. Ο προεκλογικός αγώνας περιλάμβανε και ομιλίες στην τηλεόραση, μεταξύ των οποίων και του ίδιου του Κωνσταντίνου, ενώ από την πλευρά των οπαδών της αβασίλευτης τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Μάριος Πλωρίτης, Λεωνίδας Κύρκος, Φαίδων Βεγλερής, Γεώργιος Κουμάντος, Αλέκος Παναγούλης και ο μετέπειτα πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής ζήτησε από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του να κρατήσουν ουδέτερη στάση στο πολιτειακό ζήτημα. Καθορίσθηκαν οι τηλεοπτικές ομιλίες δύο φορές την εβδομάδα για την κάθε πλευρά και επί πλέον μαγνητοφωνημένο μήνυμα του τέως Βασιλιά στις 26 Νοεμβρίου και ομιλία του από την τηλεόραση στις 6 Δεκεμβρίου.

Στο δημοψήφισμα στις 8 Δεκεμβρίου το εκλογικό σώμα ψήφισε υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας σε ποσοστό 69,18% και υπέρ της βασιλευομένης σε ποσοστό 30,82%. Η Κρήτη έδωσε στην αβασίλευτη το 90% των ψήφων της, ενώ σε 30 εκλογικές περιφέρειες το αντίστοιχο ήταν της τάξεως του 60-70%. Η βούληση να επανέλθει ο βασιλιάς στην Πελοπόννησο και τη Θράκη έφτασε το 45%.

Οι εκλογικές περιφέρειες όπου η βασιλευομένη έλαβε τα ανώτατα ποσοστά είναι οι ακόλουθες: Λακωνία 59,52%, Ροδόπη 50,54%, Μεσσηνία 49,24, Ηλεία 46,88 και η Αργολίδα 46,67%. Τέλος, η αποχή στο δημοψήφισμα άγγιξε το 25,5%. (Στη φώτο ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής υποδέχεται το βασιλικό ζευγάρι Παύλου και Φρειδερίκης.)

Διαβάστε ακόμα:

ΟΣΑ ΣΑΛΙΑ ΝΑ ΞΟΔΕΨΟΥΝ…