ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ, ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΕΝΩΘΕΙΤΕ!

 

Το Νο 2 best seller στην Ιστορία των εκδόσεων. Το Κομουνιστικό Μανιφέστο, του Karl Marx και του Friedrich Engels. Πρώτο βιβλίο σε πωλήσεις στη γη είναι η Βίβλος, τρίτο το Κοράνι. Το 1848, σα σήμερα 24 Φεβρουαρίου, ολοκληρώθηκε η εκτύπωση στο Λίβερπουλ και στα γερμανικά μιας 23σελιδης μπροσούρας, χωρίς να αναφέρονται τα ονόματα των δύο συγγραφέων της «Βίβλου της Εργατικής Τάξης».

Το κείμενο καταλήγει στην εμβληματική φράση: «Προλετάριοι Όλων των Χωρών, Ενωθείτε». Ο απόλυτος ρομαντισμός. Η μέγιστη ιστορική αυταπάτη. Ο ολοκληρωτισμός της αφέλειας.

Ποτέ, κανείς, δεν ενώθηκε μ’ άλλον, μόνον γιατί ήταν… προλετάριοι. Στόχος, για τους Ένγκελς, Μαρξ, να γκρεμιστεί το καθεστώς της εκμετάλλευσης του προλεταριάτου. Των εργαζομένων, οι οποίοι «δεν έχουν να χάσουν τίποτα άλλο παρά τις αλυσίδες τους». Λόγια παραμυθένια, θρησκευτικά, εκτός τόπου και χρόνου. Ποτέ δικαιωμένα, πάντα εκτός πραγματικότητας. Ποιοι φοράνε τις αλυσίδες;

Η Διεθνής Ένωση Κομουνιστών το Νοέμβριο του 1847 ανέθεσε στους Μαρξ και Ένγκελς να συντάξουν το «Συμβόλαιο Πίστης της εργατικής τάξης». Στο σπίτι του πρώτου, στις Βρυξέλλες, οι δύο τους άρχισαν να γράφουν ένα πολιτικό κείμενο, με τις περισσότερες μέχρι σήμερα εκδόσεις στη Δύση, ακόμα και της Αγίας Γραφής των χριστιανών.

Έτσι γεννήθηκε το θεωρητικό Μανιφέστο του κόμματος πριν από την αποτυχημένη επανάσταση του 1848 στο Παρίσι. Έχει μεταφραστεί σ’ όλες τις γνωστές γλώσσες. Το θρυλικό «Μανιφέστο» ζει, ο κομουνισμός δεν λέει να γεννηθεί. Γιατί δεν ήρθε η ώρα του. Κι όταν θα έρθει, η απόφαση δεν θα είναι κανενός. Οι μεγάλες επαναστάσεις, όπως π.χ. ο καπιταλισμός, οι συνταρακτικές αλλαγές γίνονται μόνες τους, γιατί το απαιτούν οι ανάγκες των καιρών, όχι κάποιος λαός, κάποια ιδεολογία, κάποιο κόμμα, και το πιο οργανωμένο.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΩΝ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΩΝ