ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΑΒΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ EUROVISION
Το Ισραήλ δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα. Παίζει, όμως, σ' όλες τις διοργανώσεις της γειτονιάς μας, και στην γιουροβίζιον, και στα ποδοσφαιρικά κύπελλα Ευρώπης. Επειδή το έχουν στην απ' έξω, δεν το αναγνωρίζουν οι αραβικές χώρες με τις οποίες συνορεύει. Δεν ανήκει γεωγραφικά στην Ευρώπη το Ισραήλ, το οποίο από κάθε άποψη, πολιτική, κοινωνική έχει συμπεριφορά κράτους του δυτικού κόσμου.
Από την άλλη η Eurovision είναι μεν ευρωπαϊκό νταραβέρι, όμως τηλεοπτικά ποντάρει και στον υπόλοιπο κόσμο. Το γουστάρουν και οι Άραβες! Μεγάλη η τηλεθέαση κάθε χρόνο στις αραβικές χώρες. Οι οποίες μεταδίδουν κανονικά το σώου, αλλά τη στιγμή του τραγουδιού του Ισραήλ πέφτουν... ρεκλάμες. Δεν υπάρχει κανένα Ισραήλ. Καμιά συμμετοχή του μισητού Ισραήλ. Όπως το 1976, δύο χρόνια μετά τον ''Ατίλα'' στην Κύπρο, τη στιγμή που εμφανίστηκε η ελληνική συμμετοχή με την Μαρίζα Κωχ, οι Τούρκοι διέκοψαν τη σύνδεση κι άρχισαν να μεταδίδουν... χορό της κοιλιάς.
Το Ισραήλ πρωτοεμφανίστηκε στην Eurovision το 1973, δηλαδή 17 χρόνια μετά την πρώτη διοργάνωση 1956). Κέρδισε πρώτη φορά το 1978, στο Παρίσι και ντουμπλάρισε τη νίκη το 1979 στην Ιερουσαλήμ. Πρόβλημα η πρωτιά στις τηλεοράσεις των αραβικών χωρών. Να, τι έκανε η τηλεόραση της Ιορδανίας το 1978: Ανακήρυξε νικητή του διαγωνισμού το... δεύτερο Βέλγιο!
Το Ισραήλ ξανακέρδισε το 1998 με την τρανσέξουαλ Ντάνα Ιντερνάσιοναλ (φώτο) και το 2018.
Με την ευκαιρία. Το πολιτικό πρόβλημα στην διοργάνωση του 2015 ήταν η Κριμαία. Για ποια χώρα θα μετρήσουν οι ψήφοι των ντόπιων; Της Ρωσίας ή της Ουκρανίας; Παλιά καραβάνα η διοργανώτρια EBU (European Broadcasting Union). Δεν έπαιξε φιλορωσικά ή φιλοουκρανικά. Ό,τι πει η... τηλεφωνία. Η ψηφοφορία είναι τηλεφωνική και προσμετραται η ψήφος του πελάτη ανάλογα με την εθνικότητα του παρόχου που χρησιμοποιεί.
Διαβάστε ακόμα: