ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΕ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΡΕΑ

 

Τελευταία μέρα σήμερα Παρασκευή των προεκλογικών συγκεντρώσεων.Της... σύγχρονης καραξεφτύλας που δεν τιμάει κι αυτούς που πάνε στην πλατεία να ακούσουν τις παπαριές του αρχηγού, και τους κομματάρχες που προεκλογικά και στα ίσα δουλεύουν χοντρά τον κοσμάκη.

Σε ποιον αιώνα είμαστε, ρε! Στην εποχή του Τρικούπη και του Βενιζέλου; Δεν τους φτάνουν οι τηλεοράσεις, να πουν τα κάλαντα οι πολιτικοί. Θέλουν και το μπούγιο σε ανοικτό χώρο. Όχι για να επικοινωνήσουν με τον λαό, να ξαναπούν τα ίδια, να επαναλάβουν τα ίδια συνθήματα. Για να γίνει επίδειξη λαϊκής δύναμης στήνεται η προεκλογική συγκέντρωση, αυτή η γελοιοποίηση του λαού, που καλείται να... ενθουσιαστεί, να πανηγυρίσει, λες και πήρανε το πρωτάθλημα.

Αναφέρω περιστατικό, με θύμα γνωστό μου άνθρωπο. Τρίτη 12 Νοεμβρίου, το 1974, πέντε μέρες πριν από τις πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά τη δικτατορία. Πλατεία Συντάγματος, ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου. Εντυπωσιακή συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ. Πέταγε τα συνθήματα του από το μπαλκόνι ο γιος του παπατζή και κουνιόντουσαν τα κτίρια της πλατείας.

Έβλεπε ζωντανά από την τηλεόραση ο άνθρωπος, ο γνωστός μου που έλεγα, την κάργα φανατίλα της συγκέντρωσης του Ανδρέα και τρόμαξε. Τόσος πολύς κόσμος! Εύλογα φοβήθηκε ότι υπάρχει πιθανότητα να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ. Έτσι ο στα 90φεύγα και με οριακή υγεία Κωνσταντινουπολίτης, διωγμένος από την Τουρκία, την επομένη το πρωί σηκώθηκε από το κρεβάτι να πάει να ανανεώσει το εκλογικό του βιβλιάριο. Για να πάει την Κυριακή να ψηφίσει, να ενισχύσει το κόμμα του Καραμανλή, τη ΝΔ. Δεν τα κατάφερε, εκείνη τη χειμωνιάτικη μέρα, πέθανε πάνω στο χιόνι.

Διαβάστε ακόμα:

ΡΙΧΤΕ ΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΣΕ ΣΑΚΟ ΜΕΣΑ ΜΕ... ΠΟΝΤΙΚΙΑ