ΗΤΑΝ ΑΓΝΟΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ, ΤΟΝ ΕΚΑΝΑΝ ΠΡΟΤΖΕΚΤ
Ο επαναστάτης με την ασυναγώνιστη και ανεπανάληπτη αναγνωρισιμότητα. Τσε Γκεβάρα, το όνομα του. Αρκεί το Τσε. Δεν υπάρχει δεύτερος σαν κι αυτόν. Ήθελε να αλλάξει τον κόσμο. Αυτά δεν γίνονται. Δεν έχουν γίνει ποτέ, από κανέναν. Ούτε και θα αλλάξει τίποτα από κανέναν επαναστάτη. Οι αλλαγές, ό,τι θεωρείται αλλαγές, έρχεται μόνο του. Το εμπόριο της... πολιτικής αλλαγής και της επαναστατικής ανατροπής δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει.
Μύθος ο Αργεντινός γιατρός Ερνέστο Γκεβάρα που γεννήθηκε το 1928, σα σήμερα 14 Ιουνίου, κι έγινε η φιρμάρα με το χαίδευτικό ''Τσε'' και από το θάνατο, Οκτώβριο του 1967, πουλάει μέχρι σήμερα. Φοιτητές κι όχι μόνο έχουν στο δωμάτιο τους την αφίσα Τσε, τη θρυλική μούρη του με το μπερέ. Πρόσωπο ασκητή και πολεμιστή, οραματιστή και αθεράπευτα ιδεολόγου.
Ο Μαραντόνα τον έχει τατού στο μπράτσο. Όλα τα εξτρεμιστικά, τρομοκρατικά, επαναστατικά κινήματα όπου γης μοστράρονται με τη φιγούρα του Τσε, Ζαπατίστας, 17 Νοέμβρη και σία. Τουριστικό must το t-shirt με τον Τσε. Και μουσικά συγκροτήματα της ροκ δεν ξεχνούν να τιμήσουν τον επαναστάτη της επανάστασης, όχι της εξουσίας, όπως ο καθεστωτικός Φιντέλ Κάστρο.
Ο Αιγύπτιος χολυγουντιανός σταρ Ομάρ Σαρίφ ήταν ο πρώτος, το 1969, δυο χρόνια μετά το θάνατο του Τσε, που τον έπαιξε στο σινεμά. Ακολούθησαν κι άλλες ταινίες με θέμα τη ζωή του υπέρτατου συμβόλου της απόλυτης επανάστασης. Τι κέρδισε ο ίδιος ο Τσε; Τα περισσότερα απ' όσους εκμεταλλεύτηκαν το brand name του. Βίωσε τη μοναδική και αξεπέραστη καύλα της επανάστασης. Τις περιπέτειες της επανάστασης, τούτης της αληθινά οργασμικής, σεξουαλικής διαδικασίας να φας τον άλλον, τον πούστη άλλον, να γλυστρήσεις από το ρουφιανιλήκι των συντρόφων και των αντιπάλων.
Τελικά, κομουνιστές τον ''έδωσαν'' τον Τσε, και τον σκότωσε η αντίδραση, οι εχθροί της επανάστασης, Οκτώβριο του 1967. Είχε παντρεύτηκε δύο γυναίκες και έκανε πέντε παιδιά. Στη φώτο τις πρώτες μέρες της ανόδου στην εξουσία του Φιντέλ Κάστρο, ο Τσε στους δρόμους της Αβάνας.
Διαβάστε ακόμα: