ΧΑΣΙΣΙ ΜΟΙΡΑΖΕ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ

 

Προεκλογική περίοδος. Για μια φορά ακόμα πρόωρα, όχι στην ώρα τους, θα στηθούν οι κάλπες. Η Ελλάδα, η δική μας χώρα, ο δικός μας τόπος θα μπει στο δρόμο της ομαλότητας μόνο αν καταφέρουμε να κάνουμε εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια. Όχι όποτε τον συμφέρει ή όποτε υποχρεωθεί να τις κηρύξει ο πρωθυπουργός. Και, βέβαια, όταν αποφασιστεί οριστικά ότι οι εκλογές θα γίνονται με σταθερό εκλογικό σύστημα. Όχι μια με ενισχυμένη αναλογική, μια με απλή αναλογική, μια με πλειοψηφικό κ.α.

Και αφού σφύριξε το εναρκτήριο λάκτισμα ο ρέφερυ, ''παίζετε'', Μητσοτάκης, Τσίπρας και σία άρχισαν να τρέχουν. Από χωρίον εις χωρίον... Επόμενο. Χωριό είμαστε. Δεν έχουμε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, κανένα σύγχρονο μέσο πληροφόρησης και οι αρχηγοί των κομμάτων, όπως πριν 50 και 100 χρόνια κάνουν προεκλογικές συγκεντρώσεις σε πλατείες. Να πουν τις ίδιες μαλακίες, να ακουστούν τα ίδια αηδιαστικά συνθήματα των κλακαδόρων.

Είναι, δηλαδή κρίνονται απαραίτητες οι ινδιάνικες και με κουλτούρα μάου μάου κομματικές συνάξεις κάτω από το μπαλκόνι του αρχηγού. Επιτυγχάνεται μια επίδειξη μπούγιου, άρα έχουμε ρεύμα, ο λαός είναι μαζί μας. Ο Αντρέας Παπανδρέου που πόνταρε πολλά στην πρόκληση εντυπώσεων είναι ο πρώτος πολιτικός στην Ιστορία που έδινε πολύ μεγάλη σημασία στην προεκλογική συγκέντρωση. Γι' αυτό δυο ήταν τα πρόσωπα- κλειδιά. Ο συγκεντρωσιάρχης του κόμματος, και ο ''δικός μας'' σκηνοθέτης της κρατικής τηλεόρασης, εποχή που δεν υπάρχουν ιδιωτικά κανάλια.

Συγκεντρωσιάρχης του ΠΑΣΟΚ ήταν ο έμπιστος του Αντρέα Γιώργος Παναγιωτακόπουλος αλλά και ο Κίμωνας Κουλούρης. Σκηνοθέτης ο Τάσος Μπιρσίμ. Η οργάνωση πριν την συγκέντρωση! Πως θα στηθούν τα πλήθη και πως οι κάμερες του Μπιρσίμ θα παρουσιάζουν 500.000 τους εκατό χιλιάδες κόσμο. Ποια συνθήματα και ποια στιγμή θα ακούγονται από τους κομματικούς οπαδούς που λειτουργούσαν σκέτες μαριονέτες.

Το κόλπο το 'μαθαν και επόμενο να το ακολουθήσουν και οι άλλοι. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πήρε ''δικό του'' σκηνοθέτη τον Βασίλη Βλαχοδημητρόπουλο, ο Λεωνίδας Κύρκος τον Κώστα Κουτσομύτη. Πέρα απ' αυτό. Ο Αντρέας Παπανδρέου ήταν μάγος μπροστά στο κόσμο. Ο θεατρίνος. Μοίραζε χασίσι. Χασίσωνε τους οπαδούς του.

Δεν θα ξεχάσω κουβέντα γνωστού μου μετά από προεκλογική συγκέντρωση στο Περιστέρι, το 1993: ''Είμαι φτιαγμένος, τρισευτυχισμένος... Έζησα μεγάλες στιγμές. Πετάω, σου λέω...''. Προσοχή! Αδιάφορο ήταν για τον φανατικό πασόκο τι θα κάνει, αν μετά τις εκλογές κάτι κάνει ο Αντρέας. Εκείνο που μετρούσε ήταν ότι ο άνθρωπος είχε μεθύσει, είχε μαγευτεί με το θέατρο του λαοπλάνου, της αρχηγάρας του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΑΡΩΝ Ο ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΜΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΒΑΡΔΗ