ΙΣΧΥΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 2.500 ΧΡΟΝΙΑ

 

Από τους 300 της Βουλής οι 65 είναι γυναίκες. Πολλές. Πάρα πολλές είναι οι κυρίες. Εύλογο το ερώτημα. Τα ερωτήματα. Αξίζουν τα λεφτά τους. Είναι καλύτερες από τους άντρες. Ποιο είναι το εθνικό όφελος με όλο και περισσότερες βουλευτίνες.

Το πράμα ξεκίνησε από τον τον Ιανουάριο του 1953, όταν εξελέγη η πρώτη Ελληνίδα βουλευτίς, με το δεξιό κόμμα, τον Ελληνικό Συναγερμό. Ήταν μια Βολιώτισσα, Ελένη Σκουφά στο όνομα.

Σήμερα όλα τα κόμματα έχουν γυναίκες. Κάποιες έγιναν και αρχηγοί κομμάτων. Η Μαρία Δαμανάκη του Συνασπισμού, η Αλέκα Παπαρήγα του ΚΚΕ, η Φώφη Γεννηματά του ΠΑΣΟΚ, και σε κόμματα εξωκοινοβουλευτικά η Ντόρα Μπακογιάννη, η Ζωή Κωνσταντοπούλου κ.α.
Οι 65 γυναίκες στους 300 της Βουλής που προήλθαν από τις εκλογές του 2019 είναι: 25 (από τους 158) της ΝΔ, 24 (από 86) του Σύριζα, 4 (από 22) του Κινάλ, 4 (από 15) του ΚΚΕ, 3 (από 10) του Βελόπουλου και 5 (από 9) του Βαρουφάκη.

Ξανά μανά ρωτάω. Είναι πιο αποτελεσματικό να προτιμάμε γυναίκες από τους άνδρες; Απαράδεκτο το ερώτημα. Δεν υπάρχει απάντηση. Καμιά σημασία ποιοι εκλέγονται, άντρες ή γυναίκες, ικανοί ή ανίκανοι. Πλούσιοι ή φτωχοί. Αριστεροί ή δεξιοί. Πατριώτες ή προδότες. Αυτό που έχει σημασία από τότε που γίνονται εκλογές, εδώ και 2.500 χρόνια είναι το άλλο. Ποιοι ψηφίζουν, όχι ποιοι εκλέγονται. Χαίρετε.

Διαβάστε ακόμα:

Η ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ