ΚΟΛΛΗΤΗΛΗΚΙΑ ΟΙ ΧΟΥΝΤΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

 

Μετά τον πόλεμο η Ελλάδα επί χούντας ανέπτυξε τις καλύτερες σχέσεις με τα Βαλκάνια. Πιο συγκεκριμένα, με τις λεγόμενες κομουνιστικές χώρες της Χερσονήσου του Αίμου, Βουλγαρία, Ρουμανία. Και την Γιουγκοσλαβία βέβαια, η οποία ήταν πράγματι σε μια ανεξάρτητη γραμμή, λόγω του Τίτο.

Επί δικτατορίας, λοιπόν, των Απριλιανών καθαρμάτων, ό,τι πιο αντικομουνιστικό εμφανίσθηκε στην Ελλάδα, την έψαχνε να τακιμιάσει με τους κόκκινους γείτονες. Τα κράτη που κυβερνούσαν τα κομουνιστικά τους κόμματα, με την καθοδήγηση της Μόσχας και την ευλογία της Δύσης. Πράγματα κανονισμένα με τη Συμφωνία της Γιάλτας, όπου η Ευρώπη χωρίστηκε στα δυο, αμέσως μετά τον πόλεμο. Από τους νικητές του Χίτλερ.

Κι εμείς, οι του αθλητικού ρεπορτάζ, το είχαμε πάρει χαμπάρι, αυτό το τακίμιασμα της Ελλάδος της στρατιωτικής ''επαναστασης'' με την πολιτική ''επανάσταση'' της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Με τις επίσημης επαφές, με τις διπλωματικές κινήσεις την περίοδο 1967-74, με αφορμή τους βαλκανικούς αγώνες στίβου, που τότε παρέμεναν ακόμα η κορυφαία αθλητική εκδήλωση στη γειτονιά μας.

Τότε ακριβώς, επί χούντας στην Ελλάδα, άρχισαν να πηγαινοέρχονται τα πούλμαν από Ελλάδα στην Βουλγαρία και Ρουμανία. Τετραήμερες και εξαήμερες εκδρομές όλο το χρόνο, ιδιαίτερα στη Βάρνα και το Μπουργκάς, ιδιαίτερα παραμονές Χριστουγέννων.

Ο Τσαουσέσκου, αδίστακτο τομάρι, γεννημένος φασίστας, από πιτσιρίκι αναθρεμμένος στην κομουνιστική νεολαία, ήταν ο γαμάω της Ρουμανίας. Ο καπετάν γαμάω της χώρας. Χειρώτερος δικτάτορας από τον γραφικό Παπαδόπουλο.Καμία σχέση η Ρουμανία του ολοκληρωτικού καθεστώτος με την Ελλάδα της μεταπολίτευσης, πάντα ένα κωλοσφούγγι των ΗΠΑ. Κι όμως, ο Καραμανλής, ο κανονικός, ο πεθαμένος υποδέχθηκε τον Τσαουσέσκου, και οι δυο τους έκαναν βόλτα στην Ακρόπολη. Στη φώτο ο Καραμανλής με το ζεύγος Νικολάε και (αριστερά) Έλενα Τσαουσέσκου και τον πρόεδρο της δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τσάτσο με την σύζυγο του Ιωάννα Τσάτσου.

Για ποιο λόγο είχε έρθει ο τσαούσης ο Νικόλας στην Ελλάδα, και τι ήθελε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή;
Να πουλήσει τζιπ σε χώρες της Αφρικής ήθελε ο Ρουμάνος. Σε χώρες στις οποίες οι Αμερικάνοι είχαν απαγορεύσει να έχουν εμπορικά νταραβέρια με το ανατολικό μπλοκ. Και τον άκουσε ο κουφός τον Τσαουσέσκου να προτείνει να αγοράσει η Ελλάδα τα τζιπ που έφτιαχνε η Ρουμανία και να τα μεταπωλήσει αυτή, η Ελλάδα, στην Αφρική.

Για να γίνει, όμως, ένα τέτοιο deal, χρειάζεται και το οκέυ της πρεσβείας. Ποια πρεσβεία; Μια είναι η ξένη πρεσβεία στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα:

Ο,ΤΙ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ, ΟΛΑ ΜΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ...