ΣΤΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ
Τι έγινε στο πρωθυπουργικό γραφείο του Κώστα Σημίτη, εκείνη την πολυσυζητημένη ''Νύχτα των Ιμίων'',
''Σιωπηλές φιγούρες ο υπουργός Άμυνας Γεράσιμος Αρσένης, ο Εσωτερικών Άκης Τσοχατζόπουλος, ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Νίκος Θέμελης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Λυμπέρης, δεν τους θυμάμαι όλους. Στις 02.30 το πρωί η γραμματέας του πρωθυπουργού μας λέει ότι η πρεσβεία της Άγκυρας ζητάει να μιλήσει με κάποιον απ' εμάς. Ο Σημίτης μ' αυτό το ύφος που δεν σήκωνε συζήτηση και θέλοντας να διατηρήσει τη μυστικότητα της επαφής, μου λέει:
- Θόδωρε, πήγαινε να πάρεις το τηλέφωνο.
Βγήκα στο χολάκι, όπου βρισκόταν μόνο η γραμματέας και ο ναύαρχος Λεωνίδας Βασιλικόπουλος, διοικητής της ΕΥΠ, που περίμενε μήπως τον χρειαστούμε. Στο τηλέφωνο ήταν ο διευθυντής του γραφείου τύπου, που μου είπε:
- Πριν από δέκα λεπτά η πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ δήλωσε πως πριν μισή ώρα Τούρκοι βατραχάνθρωποι κατέλαβαν τη μικρότερη νήσο ''Καρντάκ'' (έτσι ονομάζουν τα Ίμια) και σήκωσαν τουρκική σημαία. Η Τσίλερ πρόσθεσε πως έδωσε αυστηρή εντολή στους πεζοναύτες να μην πυροβολήσουν αν γίνει προσπάθεια ανακατάληψης από τους Έλληνες, και να λυθεί το πρόβλημα με διαπραγματεύσεις.
Πάγωσε η ατμόσφαιρα στο πρωθυπουργικό γραφείο. Σημίτης στον Λυμπέρη: ''Αρχηγέ, δεν σου ζήτησα να περιφρουρήσεις και τα δυο νησιά;''. Με φαιό χρώμα ο ναύαρχος απάντησε: ''Δεν μου είπατε τίποτα για το μικρότερο νησί, κύριε πρόεδρε.Το θεώρησα ακατοίκητο. Έλληνες πεζοναύτες υπάρχουν στο άλλο, το μεγαλύτερο νησί''.
Ο Σημίτης κάτι μουρμούρησε μέσα από τα δόντια του, που προφανώς δεν είχε ξαναπεί, και ο Λυμπέρης αντεπετέθη: ''Εάν δεν έχω την εμπιστοσύνη σας, κύριε πρόεδρε, η παραίτηση μου είναι στη διάθεση σας''. Είπα τότε στον αξιολύπητο αρχηγό με έντονο ύφος: ''Κύριε αρχηγέ, επειδή κατάγομαι από στρατιωτική οικογένεια, γνωρίζω ότι επιτελικός αξιωματικός ο οποίος παραιτείται σε ώρα επιχειρήσεως θεωρείται λιποτάκτης και εκτελείται επιτόπου. Η παραίτηση σας είναι πράξη εσχάτης προδοσίας''.
Λίγο μετά χτύπησε το τηλέφωνο από την Ουώσιγκτον. Ήταν ο παλιός καλός μου φίλος Ντικ (Ρίτσαρντ Χόλμπουργκ). Μου είπε: ''Προφορική συμφωνία έχουμε, να αποσυρθούν όλες οι δυνάμεις από τα δυο νησιά. Να απομακρυνθούν τα πολεμικά πλοία, αρχίζοντας από τα βαρύτερα, τις φρεγάτες, και τα νησιά να επιστρέψουν στο status quo ante, στο ήδη υπάρχον καθεστώς''.
Μερικοί με κατηγορούν γιατί υπεστάλη η ελληνική σημαία που είχαν ανεβάσει ο δήμαρχος Ντινόπουλος και ο παπάς της Καλύμνου. Θυμίζω στους συμπατριώτες ότι οι σημαίες ήταν δυο. Στη μικρή Ίμια υπήρχε η τούρκικη. Ή έφευγαν και οι δυο ή έμεναν και η γκρίζα ζώνη είχε πια καθιερωθεί. Έχω σιωπήσει τόσα χρόνια για λόγους εθνικού συμφέροντος. Θρασύτατα εξυβρίστηκα και συκοφαντήθηκα διαρκώς από πάσης φύσεως πολιτικούς αντιπάλους.
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ έχει την υπογραφή του τότε υπουργός εξωτερικών Θόδωρου Πάγκαλου και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Τα Νέα, Φεβρουάριο του 2018.
Τον Νοέμβριο του 2005 ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος ε.α. Χρήστος Λυμπέρης δίνει σκληρή απάντηση σε όσα τού καταλογίζει ο Κώστας Σημίτης στο βιβλίο του για την κρίση των Ιμίων, το 1996. Ο Λυμπέρης κάνει λόγο για «έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης» και ''υπονόμευση εθνικής ενότητας'' από την πλευρά του τέως πρωθυπουργού.
Σε γραπτή ανακοίνωσή του ο κ. Λυμπέρης (φώτο, με τον τότε υπουργό άμυνας Αρσένη) αναφέρει: «Κατανοώ την αγωνία και την ανάγκη του κ. Κ.Σημίτη να απολογηθεί για τα πεπραγμένα και για τις πολλές άτυχες στιγμές του, όμως συνιστά έλλειψη πολιτικής υπευθυνότητας και δη σε περίοδο δοκιμασιών για τον τόπο, για τις οποίες φέρει ευθύνες ο ίδιος, να επιτίθεται και μάλιστα αδίκως στο θεσμό των Ενόπλων Δυνάμεων». Και αναφερόμενος στην ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων αναφέρει: «Το όντως ατυχές γεγονός της ανεντόπιστης διείσδυσης ολίγων καταδρομέων σε βραχονησίδα δεν κρίνει την ετοιμότητα και μαχητική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν δικαιολογεί τη μομφή ενός πρώην πρωθυπουργό σε βάρος τους».
Διαβάστε ακόμα: