ΠΟΙΑ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΜΙΜΗΣ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΠΑΤΟΥΣΕ ΤΗΝ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

 
Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης
Η Μαργαρίτα είναι η τρίτη σύζυγος του Ανδρέα Παπανδρέου, η οποία κι αυτή έγραψε βιβλίο για τη ζωή της κοντά στον μακαρίτη πρωθυπουργό. Προηγήθηκαν η πρώτη σύζυγος του Χριστίνα Ρασσιά, η οποία ήταν επίσης έντονα επικριτική για τις απιστίες του και η τρίτη, η κυρία Δήμητρα Λιάνη, η οποία τον θεοποίησε. Όχι μόνο ως σύζυγο, αλλά και ως πολιτικό ηγέτη. και σε κάθε ευκαιρία λέει τα καλύτερα γι αυτόν. Ίσως γιατί συνεχίζει να αισθάνεται ότι ο Ανδρέας της στάθηκε πιστός. 
Ποιος, αλήθεια, να ήξερε τι θα έγραφαν στο βιβλίο τους όλες οι άλλες γυναίκες της ζωής του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Κι ήταν τόσο πολλές. Χαρακτηριστική είναι η αποκάλυψη κορυφαίου στελέχους του παλαιού ΠΑΣΟΚ, του γιατρού Παρασκευά Αυγερινού για μια εξωσυζυγική σχέση του Ανδρέα τη δεκαετία του 1970. Συγκεκριμένα ήταν το 1979, λίγο πριν ο Ανδρέας εκλεγεί πρωθυπουργός, όταν υποχρεώθηκε να διακόψει ένα θυελλώδη δεσμό, με αποτέλεσμα να πέσει σε βαθιά κατάθλιψη.

«Για πολλές εβδομάδες, έγραψε ο Αυγερινός στο βιβλίο του, δεν κατέβαινε στις συνεδριάσεις γιατί ήταν, όπως μας διαμήνυαν, αδιάθετος. Ένας κλειστός κύκλος του στενού περιβάλλοντος τον συντρόφευε και τον κρατούσε απόλυτα περιορισμένο στο σπίτι να μην τον συναντήσει κανείς. Με τον φόβο να γίνει γνωστή η κατάστασή του και η αδυναμία του να ασκήσει τα καθήκοντά του απέφευγαν και τους γιατρούς. Είχαν επιλέξει εναλλακτικές θεραπείες ανύπαρκτης αποτελεσματικότητας και αξιοπιστίας, καλούσαν ομοιοθεραπευτές (...) Γύρω του όλη αυτή η ''αυλή'' καμιά ψυχολογική βοήθεια δεν του προσέφερε...».

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, κάποια στιγμή το περιβάλλον του Ανδρέα πείστηκε ότι δεν είναι στενοχωρημένος: «Με πήρε στο τηλέφωνο η Μαργαρίτα και μου ζήτησε να ανέβω στο Καστρί, γιατί ο Αντρέας δεν είναι καλά. Τον βρήκα καθισμένο σε μια πολυθρόνα, φορούσε την ρόμπα του, δεν σηκώθηκε, δεν με ρώτησε γιατί τον επισκέφτηκα. Τον συνόδευσα στον ψυχίατρο και, όπως περίμενα, η διάγνωση ήταν «βαριάς μορφής κατάθλιψη». Δεν θυμάμαι αν μου το είπε ακριβώς έτσι, αλλά εγώ έτσι το εξέλαβα. Ιατρικά αυτή η καταθλιπτική κρίση αναφέρεται ως «διπολική διαταραχή».(...).
«Πρέπει να πω ότι τότε, στις παραμονές της με τη βεβαιότητα αναμενόμενης πρωθυπουργίας, του επέβαλαν τη διακοπή μιας μακράς ερωτικής σχέσης που διατηρούσε και δεν αποκλείω ότι αυτή η απογοήτευση αποτέλεσε και την κύρια αφορμή της καταθλιπτικής κρίσης».

Το ερώτημα είναι αν η Μαργαρίτα έμαθε για τη σχέση αυτή. Αν ναι, ήταν η πρώτη μαχαιριά που της έδινε ο Ανδρέας. Η δεύτερη ήταν το νεύμα του στη Δήμητρα κατά την άφιξη του αεροπλάνου που τους μετέφερε από το Λονδίνο. Της το χρωστούσε, φαίνεται, η ζωή από την εποχή, 1948-1951, που εκείνη, η Μάγκυ, διατηρούσε κρυφό δεσμό με τον παντρεμένο από το 1941 καθηγητή Ανδρέα Παπανδρέου.