ΟΙ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΣΥΡΙΖΑ, Η ΣΥΝΙΣΤΑΜΕΝΗ ΤΣΙΠΡΑΣ

 

Μελάνι ατέλειωτο έχει χυθεί για τις περιβόητες ''συνιστώσες'' του Σύριζα, οι οποίες βέβαια υποτίθεται εξαφανίστηκαν όταν ο Συνασπισμός της αριστεράς από κλαμπ μετατράπηκε σε τάχα μου κόμμα και άλλαξε όνομα και χρώματα στη σημαία του. Από Συνασπισμός σε Σύριζα. Στην πραγματικότητα οι θεωρούμενες ''συνιστώσες'' το βούλωσαν κανονικά και ''πειθάρχησαν'' στον Τσίπρα και το παλαιοκομματικό σύστημα που τον καθοδηγούσε (Φλαμπουράρης, Βούτσης, Δραγασάκης κ.α.), επειδή το κόμμα είχε μπει σε τροχιά να καταστεί κυβέρνηση.

Με το ΠΑΣΟΚ δεν είχε εφευρεθεί η λέξη ''συνιστώσα'', που χρησιμοποιείται στα μαθηματικά. Αυτοχαρακτηρίστηκαν ως ''συνιστώσες'' οι ίδιες οι διαφορετικές παρέες που βρήκαν στέγη στον, ανοικτό σε κάθε γραφικό με ιδεολογικές διαφορές, Συνασπισμό. Τι είχε να χάσει ο Συνασπισμός του 3 και του 4%, να εντάξει στον κομματικό του οπλισμό τον κάθε περίεργο με πολιτικές ανησυχίες;

Λέγαμε για το ΠΑΟΚ. Ο αχταρμάς κι εκεί, στο ''κίνημα'' που κυριάρχησε μεταπολιτευτικά τόσο ως αντιπολίτευση, όσο και ως κυβέρνηση μέχρι να αρχίσουν τα μνημονιακά χρόνια. Όλα τα κοπρόσκυλα του δρόμου, πεινασμένα και καλοαναθρεμμένα, όλες οι ράτσες των σκύλων, σαλονιού και doguard, χώρεσαν στο ΠΑΣΟΚ. Αντιστασιακοί της δικτατορίας και χουντικοί, βασιλικοί και μεταγραφές από τα κομουνιστικά κόμματα, γνήσιοι δεξιοί και αναρχικοί, αντιεξουσιαστές, βιοπαλαιστές και επιχειρηματίες. Επειδή το ΠΑΣΟΚ από μικρή αντιπολίτευση το 1974, η μεγάλη ήταν η Ένωση Κέντρου, κάλπαζε να γίνει κυβέρνηση. Να γιατί μπήκαν στο ΠΑΣΟΚ για μια Ελλάδα νέα άτομα από σπίτια με τζάκι και πιάνο, αλλά και λυγούρια που έκαναν τράκα να φουμάρουν ένα τσιγάρο.

Σήμερα ο μεταλλαγμένος Σύριζα μπήκε πάλι σε διαδικασία μετάλλαξης. Αφού άλλαξε σώβρακα πριν ακόμα γίνει κυβέρνηση, αφού έβαλε κι άλλο νερό στο κόκκινο κρασί του, και το έκανε ένα άγνωστο χρώμα με ανοικτό ροζ πουά, σήμερα ως αντιπολίτευση πάλι, για να πιάσει, λέει, το σφυγμό του κόσμου θα κρατήσει το άγνωστο και απροσδιόριστο χρώμα του αφαιρώντας τα ροζ πουά.

Στόχος να επιβληθεί η συνισταμένη ''Τσίπρας'', για να μιλήσουμε με τη γλώσσα της μηχανικής. Τι θα πει συνιστώσα; Μια δύναμη που επηρεάζει ένα σώμα. Οι δυο ή τρεις και οι περισσότερες συνιστώσες ορίζουν τη δυναμική της συνισταμένης. Τι, λοιπόν, να τις κάνει το αρχηγικό κόμμα του Τσίπρα τις ''συνισταμένες'' στα εντόσθια του Σύριζα όταν αυτές έχουν κατεύθυνση τέτοια που υπονομεύουν αντί να αυξάνουν τη δυναμική της συνισταμένης.

Διαβάστε ακόμα:

ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ, Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ