ΕΝΑΣ ΛΑΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ

 

Τι να έχει μας πει το πέρασμα του Χαρίλαου Φλωράκη από την πολιτική ζωή της χώρας; Αυτό αξίζει να αναρωτηθεί κανείς, όχι να αναφέρει ότι γεννήθηκε σ΄ αυτό το χωριό των Τρικάλων, όχι σε κάποιο άλλο. Ότι έγινε γραμματέας τότε, όχι πριν ή μετά από ένα χρόνο. Ότι πέρασε στο ντούκου η συγκυβέρνηση με την ΝΔ ή μετά από χρόνια κι αυτός δεν γλύτωσε την κριτική από τους συντρόφους του.

Τίποτα δεν έχει να μας πει η κομματική και πολιτική διαδρομή του Χαρίλαου Φλωράκη, που πέθανε το 2005, σα σήμερα 22 Μαίου. Γραμματέας του ΚΚΕ σημαίνει άτομο άβουλο και απόλυτα πειθαρχημένο στα ορατά και αόρατα θέσφατα του λαϊκού κόμματος το οποίο εκπροσωπεί και παρά τη θέληση του τον λαό. Σουρεαλιστικό, μα την αλήθεια, να αγωνίζεται για τον λαό το κόμμα, με παρελθόν περισσότερο από έναν αιώνα, και να μαζεύει μονάχα 5%.

Φάτσα παλιού χωροφύλακα ο Χαρίλαος, άνθρωπος απλός, λαϊκός, μια ζωή δοσμένος στο κόμμα. Για τον Έλληνα κομματικό κομουνιστή υπεράνω του λαού και της ιδεολογίας είναι το κόμμα. Τις θυσίες των μελών, τις εξορίες, τους αγώνες τους, όλα τα πιστώνεται το κόμμα, το τιμημένο ΚΚΕ, το οποίο όμως δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Και στις εκλογές είναι μια τσόντα, σαν κάποια ευκαιριακά και τυχοδιωκτικά πολιτικά σχήματα με χρονολογία λήξεως.

Το 1972 έγινε γραμματέας στο ΚΚΕ ο Χαρίλαος, ο αντάρτης στον εμφύλιο, ο καπετάν Γιώτης, ταγματάρχης του ΕΛΑΣ και υποστράτηγος του Δημοκρατικού Στρατού. Γνήσιος χις μάστερ βόις παράδωσε τα κλειδιά του ιστορικού μαγαζιού όταν ήλθε η ώρα, το 1989 και από το 1991 πήρε το δακτυλίδι τη διαδοχής η Αλέκα Παπαρήγα (1945), την οποία αντικατέστησε του 2013 ο σύντροφος Δημήτρης Κουτσούμπας(1955).

Ο Φλωράκης γεννήθηκε Ιούλιο του 1914, παντρεύτηκε στα 62 του μια νοσοκόμα χήρα Αμερικανού φαντάρου, η οποία πέθανε μετά από 8 χρόνια στην Ανατολική Γερμανία. Μέχρι το 1974, τη μεταπολίτευση, ο Χαρίλαος Φλωράκης είχε τη προδιαγεγραμμένη ζωή του Έλληνα οργανωμένου κομουνιστή, στη συνωμοσία κατά του ταξικού εχθρού, στην αγωνιστική δράση ενάντια στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, το ντόπιο ολιγαρχικό κεφάλαιο, στη διαφώτιση των στελεχών για τον μαρξισμό-λενινισμό. Όλα αυτά τα κατούρησαν οι άλλοτε κομουνιστές από το κρυφό σχολειό του ΚΚΕ με τη μοδάτη φανέλα και τη ροζ με μπλε πουά παντιέρα του Σύριζα.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΝ ΒΓΑΛΑΜΕ, ΟΧΙ... ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟ