ΠΟΛΕΜΑΝΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ… ΣΥΣΤΗΜΑ

 

Διαδηλώσεις για 14 ημέρες στις ΗΠΑ και κηδεία ήρωα που μεταδόθηκε ζωντανά με ιερέα φιρμάτο, αγωνιστή των δικαιωμάτων των αφροαμερικανών. Τι καλό έκανε στους αφροαμερικανούς και την πατρίδα τους τις Ηνωμένες Πολιτείες ο 46χρονος που δολοφονήθηκε από αστυνομικό και γνωρίζει ύψιστη τιμή μετά τον άδικο θάνατο του; Τίποτα δεν έκανε ο άνθρωπος. Ένας κάποιος είναι χαμένος στο σωρό. Αυτός που έκανε ήταν ένας άλλος άγνωστος, κάποιος μπάτσος, που με το γόνατο δεν άφηνε τον αφροαμερικανό να αναπνεύσει.

Ο ακτιβιστής ιερέας που τέλεσε την κηδεία του θύματος βρήκε κι αυτός την ευκαιρία να πει το ποίημα του, ότι το γόνατο του πολιτσμάνου στο λαιμό του πολίτη συμβολίζει την καταπίεση που γνωρίζουν στις ΗΠΑ οι αφροαμερικάνοι.

Αυτό λέγεται καπηλεία. Είναι κάτι περισσότερο από υποκρισία. Η εκμετάλλευση δήθεν στο όνομα του αθώου νεκρού πολιτικών και κοινωνικών ανισοτήτων με σκοπό να κερδίσουν δημοσιότητα κάποιοι που αύριο θα ζητήσουν τη ψήφο του λαού. Ανύπαρκτοι νεγροαμερικανοί βγήκαν μπροστά, οργάνωσαν κινητοποιήσεις και το παίζουν οργισμένοι ενάντια στο… σύστημα.

Λαϊκό προσκύνημα έγινε, όχι να τιμηθεί ο αθώος νεκρός, αλλά να καταδικαστεί ο μπάτσος. Εκβιαστικά στήνεται το σκηνικό, ότι ο μπάτσος εκπροσωπεί διαφορετικό κόσμο από εκείνο του πολίτη. Έτσι βολεύει το… σύστημα -εδώ και δυο αιώνες- με το οποίο από τη μια δεν αλλάζει τίποτα και από την άλλη αποδίδει στους τυχοδιώκτες της πολιτικής.

Διαβάστε ακόμα:

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΞΥΡΙΣΕ ΤΟΥΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΟΥΣ