ΕΝΑΣ ΧΟΜΠΥΣΤΑΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

 

Che Guevara. Αρκετό είναι και το Che, για να αντιληφθεί ο καθένας για ποιον ο λόγος. Ο μεγάλος επαναστάτης. Ο παντοτινός επαναστάτης. Το σύμβολο της επανάστασης. Αυτός είναι στη σκέψη και στη συνείδηση του κόσμου ο Αργεντινός γιατρός Γκεβάρα που παρέδωσε τη ζωή του στην επανάσταση. Στην Κούβα και όπου αλλού. Δηλαδή;

Για μια στιγμή. Τι θα πει επαναστάτης; Και γιατί κάνει επανάσταση, να το ξεκαθαρίσουμε. Κάνω επανάσταση, συμμετέχω σε επανάσταση για να πετύχω κάτι συγκεκριμένο. Αυτό, ναι. Κατανοητό. Ο μυθικός και θρυλικός Τσε δεν αντιπροσωπεύει την επανάσταση της αλλαγής, της επιτυχίας, τέλος πάντων του συγκεκριμένου στόχου. Στην πραγματικότητα είναι το σύμβολο της αέρα πατέρα επανάστασης. Ο επαναστάτης που κάνει επανάσταση για την… επανάσταση.

Νο 2 στην επανάσταση στην Κούβα ο Τσε Γκεβάρα. Ποια… επανάσταση στην Κούβα; Φιντέλ Κάστρο (1926-2016) και Τσε ανέτρεψαν το κάθαρμα Μπατίστα, τον δικτάτορα και ανέλαβε δικτάτορας ο Νο 1 της επανάστασης. Ο δε Νο 2 εγκατέλειψε την Κούβα, διότι αυτό στο οποίο είχε συμμετοχή, τελικά, δεν ήταν επανάσταση, αλλά ένα ολοκληρωτικό καθεστώς στη θέση της δικτατορίας Μπατίστα. Ο κομαντάτε του επαναστατικού στρατού στην Κούβα, ο λατρεμένος Τσε, όταν κατάλαβε πως και ο Κάστρο ήταν ένα άλλο καθήκι εξουσίας που στο όνομα της… επανάστασης και περιόριζε τις λαϊκές ελευθερίες και φρέναρε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, την έκανε στην Βολιβία. Για ποιο λόγο;

… Για να συνεχίσει ο Τσε την επανάσταση. Το χόμπυ του να επαναστατεί. Υποτίθεται με νέο στόχο να ανατρέψει τον στρατηγό Μπαριέντος και τη χούντα του. Τελικά, αντάρτες του κομουνιστικού κόμματος της Βολιβίας τον κάρφωσαν, και ο Τσε συνελήφθη και εκτελέστηκε Οκτώβριο του 1967.

Ο Τσε γεννήθηκε το 1928, σα σήμερα 14 Ιουνίου. Τον Ιούλιο του 1955 στο Μεξικό γνωρίζει τον φυγόδικο επαναστάτη Ραούλ Κάστρο, αδελφό του Φιντέλ. Η επανάσταση στην Κούβα δεν περπάτησε ποτέ, διότι ο κόσμος υπέφερε και, τελικά το 2008, εγκατέλειψε την εξουσία ο αρχιεπαναστάτης Φιντέλ Κάστρο και… δημοκρατικά παρέδωσε στον… αδελφό του Ραούλ, ο οποίος συνέχισε την επανάσταση με στροφή 100%, γυριστή την έκανε στην ελεύθερη οικονομία.

Γραμματέας του κομουνιστικού κόμματος της Κούβας ο επαναστάτης Φιντέλ Κάστρο κυβέρνησε τη χώρα από το 1959 έως το 2008, χρονιά που είχε ξεκουτιάνει, είχε χάσει την επαφή με το περιβάλλον. Ένα χρόνο μετά το θάνατο του πατέρα του Φιντέλ Κάστρο, το 2017, αυτοκτόνησε ο μεγαλύτερος γιος του ''Φιντελίτο'' στα 68, διότι δεν ξεπέρασε την κατάθλιψη, παρά τη θεραπεία που συνεχιζόταν και μετά το εξιτήριο του από κλινική.

Διαβάστε ακόμα:

ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΖΑΕΦ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ!