ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑΣ
Τελειώνει ο πόλεμος το 1944 και στην Ελλάδα αρχίζει ο εμφύλιος πόλεμος, που ακόμα τον μελετάνε και όσο τον ψάχνουν τόσο περισσότερο καταλήγουν στο συμπέρασμα πως δεν ήταν ιδεολογικός πόλεμος. Οι πλαστές ταμπέλες “Αριστερός” και “Δεξιός” δούλεψαν για χρόνια και έκρυβαν άλλα πάθη, άλλα κίνητρα, άλλες σκοπιμότητες. Καμιά σχέση με προσπάθεια να επιβληθεί αυτή ή η άλλη... ιδεολογία, όσο κι αν κάποιοι- και από τις δυο πλευρές- πίστευαν σε απραγματοποίητα ή πραγματοποιήσιμα όνειρα.
Η αλήθεια είναι ότι με τα χρόνια και τους καιρούς ξέφτιζαν οι ταμπέλες, οι έννοιες “Αριστερός” και το “Δεξιός”. Είναι μέσα στην πραγματικότητα όποιος ισχυριστεί σήμερα ότι στη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου είναι άγνωστο επί της ουσίας το τι είναι Δεξιά και τι Αριστερά. Το ότι κάποιος είναι αντιαριστερός ή αντιδεξιός δεν προϋποθέτει πως γνωρίζει τι είναι Δεξιά και τι Αριστερά.
Τελειώνει ο εμφύλιος στην Ελλάδα το 1949 και μετά από δύο χρόνια σκάει μύτη το αριστερό κόμμα ΕΔΑ που για να δείχνει μεγαλύτερο απ' όσο είναι, να δείχνει επιρροή και σ' αυτούς που δεν το ψηφίζουν, ξεκίνησε τη γνωστή πατέντα. Συνεργασίες! Με σκοπό να φουσκώνει το μπαλόνι και να μπαίνουν μέσα και ψηφοφόροι που δεν είναι δικοί μας, αλλά είναι αντιαμερικανοί, ειρηνιστές, υπέρ του λαού κι άλλα τέτοια κούφια και νεφελώδη.
Το 1989 για μία ακόμα φορά ΚΚΕ και ΚΚ Εσ. στήνουν ένα καινούργιο κόλπο και κατεβαίνουν μαζί στις εκλογές. Στην πραγματικότητα ΚΚ Εσ. δεν υπάρχει, συνεχίζει μ' ένα άλλο παραμύθι, την ΕΑΡ, την δήθεν ανανεωτική αριστερά. Τέλος πάντων, αφού από το 1968 που έγινε η διάσπαση του κόμματος, του ένα το κόμμα το ΚΚΕ, και στη συνέχεια πότε σκοτωνόντουσαν, πότε ξανάδιναν τα χέρια οι δήθεν δογματικοί με τους δήθεν ανανεωτικούς, τα ξαναβρήκαν το 1989 και έφτιαξαν το νέο κόλπο. Τον Συνασπισμό, από τον οποίο τελικά, όταν δεν τον έλεγχε το ΚΚΕ, αποσύρθηκε.
Ο Συνασπισμός, όμως, συνέχισε κι αυτός να κάνει παιχνίδι υπέρ του λαού, διότι επίλεκτα στελέχη του ΚΚΕ, κομουνιστές από πιτσιρίκια στο κρυφό σχολειό της ΚΝΕ, γύρισαν την πλάτη τους στο κόμμα και δεν πειθάρχησαν στην εντολή να επιστρέψουν στον Περισσό. Οι διάφοροι Δραγασάκης, Αλαβάνος, Δαμανάκη, Ανδρουλάκης, Λαφαζάνης, κι άλλα βαρβάτα ονόματα, οι ελπίδες του κόμματος, αρνήθηκαν το ΚΚΕ και έμειναν για πάρτη τους στο νέο μαγαζί που είχε ανοίξει ο Φλωράκης, με τον Κύρκο.
Ο Συνασπισμός δεν διαλύθηκε το 1992, όπως είχε αποφασίσει το ΚΚΕ, διότι προδόθηκε από τους αποστάτες κομουνιστές, και τελικά πέθανε από τον Σύριζα, έναν... άλλον... συνασπισμό ο οποίος προήλθε από τον... Συνασπισμό.
Σα σήμερα 18 Ιουνίου, το 1989, στις εθνικές εκλογές ο Συνασπισμός που έστησαν τα δυο- κατά δήλωσιν τους κομουνιστικά κόμματα- το ΚΚΕ και το ΚΚ Εσωτερικού- με αρχηγό τον Χαρίλαο Φλωράκη έπιασε 13.13% και έβγαλε 28 έδρες. Στη συνέχεια, το 1991, το ΚΚΕ αποχώρησε από τον Συνασπισμό και πρόεδρος έγινε η Δαμανάκη. Ακολούθησαν οιί Κωνσταντόπουλος, Αλαβάνος, Τσίπρας.
Στη φώτο οι σύντροφοι Αλαβάνος, Λαφαζάνης, Ανδρουλάκης, οι προερχόμενοι από το ΚΚΕ, οι οποίοι στα χαρτιά παρέμειναν κομουνιστές με τη μεταγραφή τους στον Συνασπισμό..
Διαβάστε ακόμα: