ΠΟΥ ΠΑΣ, ΩΡΕ, ΚΑΡΑΜΗΤΡΟ!,,,

 
Δεν χρειάστηκε να συγκροτηθεί ποτέ στην Ελλάδα ένοπλη εγκληματική οργάνωση τύπου Μαφίας, όπως συνέβη στη Σικελία, αλλά και σε άλλες μεγάλες επαρχίες του ιταλικού Νότου, στην Καλαβρία ή τη Νάπολη. Στην Ελλάδα η ιστορία δεν καταχώρησε ποτέ μία θλιβερή επιχείρηση -αποστολή ομάδας προοδευτικών-ριζοσπαστών (Γαριβαλδινών) στον Νότο της Ιταλίας-, όπου σφαγιάστηκαν από τις δυνάμεις των τοπικών φεουδαρχών. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται την έξοχη ταινία «Allonsanfàn» των αδελφών Ταβιάνι.
 
Στην Ελλάδα η Μαφία συγκροτήθηκε μέσα στο ίδιο το κράτος εξαρχής. Έγινε σάρκα εκ της σαρκός του. Ανέλαβε τον ρόλο του αέναου «αιμοδότη» της γκρίζας οικονομίας, η οποία ήταν, είναι και θα υπολογίζεται και στο μέλλον περίπου στο 33% του συνόλου του ΑΕΠ. Στο παρελθόν θα έφθανε σε ακόμα υψηλότερα ποσοστά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στη χώρα αυτή δεν χρειάστηκε ούτε μία Cosa Nostra, ούτε μία καλαβρέζικη Ndrangheta ή ακόμα μία ναπολιτάνικη Camorra. 
 

Στην Ελλάδα τα πράγματα ήταν πιο «φυσιολογικά». Ο θεσμικός υπόκοσμος ταυτίστηκε εξαρχής με τον μη θεσμικό υπόκοσμο. Ο θεσμικός απατεώνας δηλαδή ήταν η έκφραση της ομαλότητας. Ο τίμιος δημόσιος παράγων ήταν η ανωμαλία. Όλα εξελίχθηκαν ανάποδα στη χώρα που προσπάθησε να αναδείξει έναν Καραϊσκάκη ή έναν Μάρκο Μπότσαρη ή έναν Οδυσσέα Ανδρούτσο. Αναφέρονται τρεις βασικές προσωπικότητες θύματα του εμφυλίου πολέμου μεταξύ των Κοτζαμπάσηδων, των Καραβοκύρηδων και των Νοικοκυραίων από τη μια και του κοσμάκη από την άλλη.  Από τη μια ο Μιαούλης και ο Πετρόμπεης. Από την άλλη ο Νικηταράς, ζητιάνος Αθήνεσι, για να μην ξεχνιόμαστε.

Όχι, δεν πρόκειται για νευρική κρίση. Είναι οι κυρίαρχες σκέψεις που κατακλύζουν έναν πολύ μέτριο εγκέφαλο τέτοιες ημέρες που ο Χρήστος Καλογρίτσας πέρασε στο κυβερνητικό στρατόπεδο εγκαταλείποντας εκείνο της Κουμουνδούρου. Είχε μεταπηδήσει στο «Βαθύ ΠΑΣΟΚ» μετά το ’89 και την εφημερίδα «Πρώτη» εγκαταλείποντας τον Περισσό για να φλερτάρει με τον «άνθρωπο» του Λαλιώτη τον οποίο επέβαλε ως απόλυτο άρχοντα της εταιρείας δημοσκοπήσεων GPO (ιδιοκτησίας Καλογρίτσα).
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ZOUGLA.GR