Ο ΙΝΔΙΑΝΟΣ ΜΕΞΙΚΑΝΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ

 

Ο λαός εκλέγει πρόεδρο δημοκρατίας τον άνθρωπο του. Για έλα στη θέση του ανθρώπου του λαού, όταν αυτός γίνεται κυβερνήτης σε μια διαλυμένη χώρα, η οποία δεν συνέρχεται μετά τη ξένη κατοχή, διότι μερίδιο στην εξουσία διεκδικούν οι εκκλησιαστικοί ''ηγέτες'' και στρατιωτικοί που ελέγχουν διάφορες περιοχές; Είναι και τα γαμημένα δάνεια στους ξένους τοκογλύφους που χρωστάει το κράτος.

Ο Μπενίτο Χουαρέζ είναι ο εθνικός ήρωας του Μεξικού, το οποίο απέκτησε την ''ανεξαρτησία'' του το 1821 όταν οι Ισπανοί αποφάσισαν πως δεν τους συνέφερε να παραμείνουν άλλο, όμως μέχρι το 1850 η χώρα ήταν μπουρδέλο σκέτο. Εμφύλιοι πόλεμοι, πολιτική αστάθεια, χρεοκοπημένη οικονομία. Και το παπαδαριό να παίζει παρασκηνιακά κι όχι το παιχνίδι του. Ο Χουαρέζ το 1861 αναλαμβάνει το κουμάντο και προσπαθεί να κάνει κρατική την εκκλησιαστική περιουσία ενώ σταματά να αποπληρώνει για δυο χρόνια το εξωτερικό χρέος.

Τι εξήγηση είναι αυτή από τον καμπαλέρος Μπενίτο; Αμέσως την πέφτουν στο Μεξικό στρατά από Αγγλία, Γαλλία και Ισπανία! Τελικά, Αγγλία και Ισπανία κάνουν πίσω, αφού τα βρήκαν με Γαλλία και ο αυτοκράτορας Ναπολέων ο Γ΄ ξεκινάει κόλπο. Το Μεξικό το λέει ''Αυτοκρατορία'' και δίνει το στέμμα στον ομοφυλόφιλο Μαξιμιλιανό, αδελφό του αυτοκράτορα της Αυστροουγγαρίας.

Ορφανός από τρίων χρονών ο Μπενίτο γεννημένος από ινδιάνους γονείς μεγάλωσε σε θείο του, σπούδασε νομικά κι έγινε δικηγόρος. Έμπλεξε με την πολιτική, δηλαδή στην κόντρα με τους παπάδες και τους ξένους νταβατζήδες. Πέθανε 66 χρονών το 1872, σα σήμερα 18 Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμα:

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΣΤΑ ΑΝΤΑΡΤΙΚΑ ΒΟΥΝΑ