ΑΝ ΣΠΑΣΕΙ Ο ''ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ'' ΣΤΟ ΚΟΜΠΟΛΟΙ...

 
του Ισαάκ Διαμαντίδη 
Η μεγάλη διαφορά του Ταγίπ Ερντογάν από άλλους ηγέτες είναι ότι παίρνει πάνω του όλες τις βρώμικες δουλειές. Κάποιος άλλος στη θέση του θα τις είχε αναθέσει στους υφισταμένους του για να μην υφίσταται ο ίδιος τη φθορά που προκαλούν συμπεριφορές, όπως οι απειλές, οι εκβιασμοί, οι φοβέρες και οι βρισιές.  Ο Τούρκος πρόεδρος είναι ίσως ο μόνος  αρχηγός κράτους  που φέρει τον τίτλο του τσαμπουκαλή, χαρακτηρισμός που, όσο και  να πεις, δεν είναι και τόσο κολακευτικός για έναν ανώτατο άρχοντα.  Όταν μάλιστα  κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να του σπάσουν τον... τσαμπουκά ή να πέσει… θύμα τροχαίου,  όπως οι μάγκες που τους  πάτησε το τρένο.

 

 Η  λέξη τσαμπουκάς είναι τουρκική και σύμφωνα με τα λεξικά σημαίνει μάγκικη, προκλητική και καβγατζίδικη συμπεριφορά, μαγκιά, ζοριλίκι, νταηλίκι. Τσαμπουκάς λέγεται από τους ειδικούς (π.χ. συλλέκτες) και η μοναδική μεγάλη, μακρόστενη και περίτεχνη χάντρα του κομπολογιού, μέσα από την οποία περνάνε οι δυο άκρες της αλυσίδας ή του κορδονιού για να ενωθούν στην άλλη άκρη και να καταλήξουν ή όχι σε κροσσωτά στολίδια.

 

Το να σπάσει  ο τσαμπουκάς του κομπολογιού ήταν πολύ μειωτικό για το… κύρος του μάγκα, ενώ το σπάσιμο του από άλλους μεγάλη προσβολή. Η έκφραση «σπάω τον τσαμπουκά κάποιου»  σημαίνει ότι τον αναγκάζω να εγκαταλείψει τη μάγκικη και νταηλίδικη συμπεριφορά.

Πως αλλιώς σπάει ο τσαμπουκάς ενός… τσαμπουκά; Η… επιστήμη στο παρελθόν είχε βρει έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Μαζεύονταν 5-6  μαντραχαλάδες και έκαναν τον νταή  τ’ αλατιού. Σήμερα την απάντηση στον  Τούρκο νταή  μπορούσε να δώσει μία ισχυρή συμμαχία κρατών που θίγονται από τις μαγκιές του. Ελλάδα, Γαλλία, Ισραήλ, Αίγυπτος, Αραβικά Εμιράτα. Αλλά όπως έχει πει ο ημέτερος Κυριάκος «Δεν  θέλω καβγάδες... ».

 Ένας παλιός αστυνομικός διευθυντής Αθηνών εξουδετέρωσε τη μαγκιά και το νταηλίκι των κουτσαβάκηδων του Ψυρρή κόβοντας το ένα... μανίκι τους .Ο θρυλικός αρχιμπάτσος Μπαϊρακτάρης (1832-1904), εξ Αγρινίου την καταγωγή, καραβανάς του στρατού και πρώτος αστυνομικός διευθυντής της Αθήνας, δεν χρησιμοποίησε σύγχρονο  για την εποχή του οπλισμό, που άλλωστε δεν διέθετε... Είχε όμως  έμπνευση...  Χωρίς το ένα μανίκι έφευγε ο τσαμπουκάς κάθε τσαμπουκαλή.

Στις δύο προηγούμενες  ελληνοτουρκικές κρίσεις οι Έλληνες αρμόδιοι  με περίτεχνες κινήσεις έσπασαν πολλές φορές τον τσαμπουκά των Τούρκων χωρίς να χυθεί ούτε μια σταγόνα αίματος.  Άλλοτε  με το περιστατικό με τη φρεγάτα Έλλη, άλλοτε  αιφνιδιάζοντας τους Τούρκους με  το κλείσιμο των χερσαίων και των θαλάσσιων συνόρων στους καθοδηγούμενους από τους ανθρώπους τους μετανάστες, άλλοτε λοκάροντας με τα αόρατα  υποβρύχια τα τουρκικά  πολεμικά πλοία κι άλλοτε ξετρυπώνοντας από τα νερά του Αιγαίου τα τουρκικά υποβρύχια που μάταια προσπαθούν να πιάσουν επίκαιρες θέσεις.  
Είναι φανερό ότι η Τουρκία ψάχνει για ρεβάνς. Έχει απόλυτη ανάγκη από μία επιτυχία σε βάρος της Ελλάδας. Αλλά δεν της βγαίνει με τίποτα.  Άσε που κινδυνεύει να χάσει και  όση μαγκιά της έχει απομείνει.

 Διαβαστε ακομα:

ΕΞΑΓΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ