ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΑΘΩΑ ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ ΠΡΙΝ…

 

Τι είναι κόμμα; Εδώ σε θέλω. Στις εκλογές ψηφίζει ο άλλος ένα κόμμα κι έτσι, κατά ένα τρόπο, καταψηφίζει τα άλλα κόμματα. Επειδή έχει τη ψευδαίσθηση πως το δικής του επιλογής κόμμα είναι διαφορετικό από τα άλλα. Ότι, τέλος πάντων, δεν είναι όλα τα κόμματα μια από τα ίδια.

Πέρα απ’ αυτό. Τι είναι το κόμμα; Δικαιούται να έχει άποψη ο καθείς αφού ψηφίζει. Ο Εμμανουήλ Ροίδης, ο οποίος ολοκλήρωσε την ''Πάπισσα Ιωάννα'' σε ηλικία 30 χρονών, γεννήθηκε Ιούνιο του 1836 στην Σύρο και πέθανε το 1904, σα σήμερα 7 Ιανουαρίου. Να, τι είναι το κόμμα για τον Ροίδη, τον αστό, τον Ευρωπαίο, τον σημαντικό Έλληνα συγγραφέα:

''Κόμμα είναι ομάς ανθρώπων ειδότων ν’ αναγιγνώσκωσι και να αρθρογραφώσιν, εχόντων χείρας και πόδας υγιείς αλλά μισούντων πάσαν εργασιών, οίτινες ενούμενοι υπό έναν αρχηγόν οιονδήποτε ζητούσι  ν΄αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν του πρωθυπουργού, ίνα παράσχη αυτοίς τα μέσα να ζώσιν χωρίς να σκάπτωσιν''.

Τι λέει ο άνθρωπος; Να σου μεταφράσω εγώ τι λέει ο Ροίδης. Μπαίνει μπροστά ένας αληταράς, και επειδή το παίζει αρχηγός, ας τον πούμε αρχιαληταρά, και ακολουθούν από πίσω κάποια τεμπελόσκυλα, που έχουν κάνει επιστήμη το μπλα μπλα και τα λένε μόρτικα και μπαλκονάτα. Στήνεται ομάδα τυχοδιωκτών, συνειδητών ή όχι, διότι πάντα ακολουθούν και κάποιοι αφελείς και αναμάρτητοι, κι αυτό το κόλπο το λένε κόμμα.

''Τα μέσα να ζώσιν… '' σημειώνει ο Ροίδης, ο οποίος ανήκει στην πεπερασμένη εποχή του, όπου τα πράγματα κυλούσαν αθώα αν τα συγκρίνει κανείς με την κατάσταση στις τελευταίες δεκαετίες. Σήμερα, λοιπόν, ο πονηρός πολιτικός δεν πάει για το μεροκάματο μόνο…

Διαβαστε ακομα:

ΤΑ ΚΟΥΜΠΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΑΓΑΝΙΑ