ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ... ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

 
Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης
Αυτή κι αν είναι πρωτιά. Πενήντα οκτώ υπουργοί σε μία χώρα 11 εκατομμυρίων.!!! Όταν η Γαλλία των 67 εκατ. έχει μόλις 23, η Γερμανία των 80 εκατ. 16 και η Βρετανία των 65 εκατ. 23 υπουργούς!!!

 

Με τον πρόσφατο ανασχηματισμό, επαναβεβαιώθηκε ότι στην Ελλάδα δεν ευδοκιμούν μόνο οι ελιές, τα αμπέλια και ο τουρισμός αλλά και τα... φυτώρια υπουργών.

 

Χώρες με τον ίδιο πληθυσμό της Ελλάδος έχουν πολύ λιγότερους από τους μισούς υπουργούς. Το Βέλγιο, για παράδειγμα, έχει 14, η Πορτογαλία 21 και η Τσεχία μόλις 15. Από την άλλη, η Πολωνία των 38 εκατ. έχει 25 υπουργούς , η Ολλανδία των 17 εκατ. 24 και η Ρουμανία των  19,6 εκατ. επίσης 24 υπουργούς.

 

Στη  μεταδικτατορική Ελλάδα, η μία κυβέρνηση σπάει το ρεκόρ της προηγούμενης σε αριθμό υπουργών. Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το 1974, είχε μόλις 10 υπουργούς . Η επόμενη, όμως, κυβέρνηση με τον ίδιο πρωθυπουργό... διπλασίασε τον αριθμό των υπουργών, τους έκανε 21.
 

Η μεγάλη διεύρυνση του υπουργικού συμβουλίου έγινε επί Ανδρέα Παπανδρέου, κυρίως με τη θέσπιση θέσης αναπληρωτή υπουργού, το 1985. Έκτοτε οι κυβερνήσεις διέθεταν ρόστερ πάντα άνω των 40 υπουργών. Συνήθως 47-50. Χώρια οι γενικοί και οι ειδικοί γραμματείς και οι  άλλοι μετακλητοί  που σε ορισμένες περιπτώσεις  φτάνουν τους 25 ανά υπουργό. Επόμενο. 

 

Σε μία χώρα, όπου η δημόσια διοίκηση κινείται με ρυθμούς αραμπά, οι υπουργοί αναλαμβάνουν και χρέη αμαξηλάτη. Είναι και υπουργοί και διευθυντές και τμηματάρχες, αλλά και απλοί υπάλληλοι. Κάποιος πρέπει να δουλεύει. Ο Θόδωρος Πάγκαλος συνήθιζε να την στήνει από νωρίς το πρωί στην πόρτα του υπουργείου του να δει τι ώρα πήγαιναν οι υπάλληλοι στη δουλειά. 
 
Πέρασαν 188 χρόνια  από το 1833, που θεσπίστηκε  το νομικό πλαίσιο  περί υπουργικού συμβουλίου. Τα υπουργεία αποκαλούνταν ''Γραμματείες''  και οι υπουργοί ''γραμματείς επικρατείας''. Στη γερμανική μετάφραση, οι γραμματείες, αποδίδονται ως«Ministerien», δηλαδή«Υπουργεία». Ο όρος «υπουργός» καθιερώθηκε με το Σύνταγμα του 1844, που ψηφίστηκε μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843. Το πρώτο Υπουργικό  Συμβούλιο συγκροτήθηκε από επτά γραμματείς επικρατείας και ο αριθμός αυτός έμεινε σταθερός επί 77 χρόνια. Οι επτά γραμματείες (Υπουργεία) ήταν οι εξής:

 

1.Βασιλικού Οίκου και Εξωτερικών.

 

2.Δικαιοσύνης.

 

3.Εσωτερικών.

 

4.Εκκλησιαστικών και Δημόσιας Εκπαίδευσης.

 

5.Οικονομικών.

 

6.Στρατιωτικών.

 

7.Ναυτικών.

 

Οι υφυπουργοί και οι υπουργοί άνευ χαρτοφυλακίου πρωτοεμφανίσθηκαν το 1918. Το πρώτο υπουργείο που απέκτησε υφυπουργό ήταν των Στρατιωτικών. Όγδοο Υπουργείο προστέθηκε το 1910 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και ήταν το ενιαίο Γεωργίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Επτά χρόνια αργότερα, το 1917, θεσμοθετήθηκε το Υπουργείο Επισιτισμού και Αυταρκείας. Το 1924 καθιερώθηκε το Υπουργείο Εννόμου Τάξεως.

 

 

Από τα μέσα του 19ου αιώνα οι... προσθαφαιρέσεις Υπουργείων και οι αλλαγές ονομασίας εμφανίζονται συχνά, ενώ τα τελευταία χρόνια συναντώνται σχεδόν σε κάθε κυβέρνηση.

 Διαβαστε ακομα:

ΤΑ ΚΟΥΜΠΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΑΓΑΝΙΑ