ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΙΑ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΕΡΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

 
Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης
Ο Μέγας Ναπολέων έλεγε συχνά στην Ιωσηφίνα πώς ο ισχυρότερος άνδρας της Γαλλίας δεν είναι ο αυτοκράτορας της χώρας, δηλαδή ο ίδιος, αλλά ο... ανακριτής. Κι όταν έβλεπε την σύζυγό του να γουρλώνει τα μάτια της από έκπληξη, εξηγούσε πως ο ανακριτής είναι ο ισχυρότερος γιατί μπορεί να προφυλακίσει  κάποιον χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν.  

 

Στη σημερινή Ελλάδα της προεδρευομένης δημοκρατίας την απόλυτη εξουσία δεν την έχει ο ανακριτής, αλλά ο  ίδιος ο πρωθυπουργός.  Όχι φυσικά για να μπορεί να διατάσσει προφυλακίσεις, αλλά για να κυβερνά ως απόλυτος μονάρχης.  Μην απορείτε με την παρομοίωση. Οι εξουσίες του  πρωθυπουργού είναι  νόμιμες, κατοχυρωμένες συνταγματικά και κανείς ποτέ δεν τις αμφισβήτησε, ούτε καν ζήτησε τον περιορισμό τους.

 

Ο πρωθυπουργός διορίζει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση δια της επιλογής των υπουργών. Διορίζει επίσης τον πρόεδρο της Βουλής και επειδή είναι συνάμα και αρχηγός κόμματος επιλέγει τους υποψήφιους βουλευτές και δι' αυτών ελέγχει τη σύνθεση της Βουλής. Ακόμη ο πρωθυπουργός ορίζει τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων, την Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Και βέβαια μπορεί να οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές προτού λήξει η θητεία της Βουλής. 

 

Το τελευταίο αυτό δικαίωμα αξιοποίησαν σχεδόν όλοι οι πρωθυπουργοί της μεταπολίτευσης. Μέσα σε 47 χρόνια ( 974-2021)  άλλαξαν 18 κυβερνήσεις, δηλαδή έχουμε μία νέα κυβέρνηση κάθε 2,6 χρόνια.

 

Οι μόνες κυβερνήσεις που εξάντλησαν την τετραετία ήταν η δεύτερη (1977-1981) κυβέρνηση του Κ.Καραμανλή, η δεύτερη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1985-1989) και η δεύτερη κυβέρνηση του Κ.Σημίτη (2000-2004).

 

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο 99ος πρωθυπουργός από το 1821, χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο η χώρα άλλαζε πρωθυπουργό περίπου κάθε δύο χρόνια, αν ληφθεί υπόψιν ότι ορισμένοι κατέγραψαν περισσότερες από μία θητείες στο ρόλο του προέδρου της κυβέρνησης. Όπως για παράδειγμα ο Αλ. Ζαίμης (5), ο Δ.Ράλλης ( 6), ο Αλ.Κουμουνδούρος (10) …

 

Οι πρωθυπουργοί στην Ελλάδα είναι ένα είδος εν επαρκεία. Σήμερα μετράμε εν ζωή οκτώ πρώην: Α.Τσίπρας, Α.Σαμαράς, Β.Θάνου, Π..Πικραμένος, Λ. Παπαδήμος, Γ.Παπανδρέου, , Κ.Καραμανλής, Κ.Σημίτης.
Διαβαστε ακομα:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ