ΣΑΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ

 
Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης
Στο ΠΑΣΟΚ ισχύει το «ο διαγράψας τον διαγράψαντα». Η Φώφη καθαιρεί τον Λοβέρδο, που δήλωνε έτοιμος να διεκδικήσει την ηγεσία. Προεκλογικά, το 2019, είχε ξεμπερδέψει, με τον προκάτοχο της Ευάγγελο Βενιζέλο οδηγώντας τον εκτός πολιτικής, ενώ μετεκλογικά λίγο έλειψε να διαγράψει και τον ΓΑΠ-  όποιον τέλος πάντων που θα αμφισβητήσε την ηγεσία της.
Και ο ΓΑΠ, άλλωστε, είχε διαγράψει τον Κώστα Σημίτη που του είχε  χαρίσει το κόμμα και που ο Ανδρέας είχε εξωπετάξει άγαρμπα δύο φορές από τις κυβερνήσεις του (1987 και 1994), αλλά τελικά έχασε από αυτόν και την κυβέρνηση και - μετά το θάνατο του - το κόμμα.  

Παράξενο πράμα η Χαριλάου Τρικούπη, όπου στεγάζονται  τουλάχιστον τρεις φυλές. Η φυλή της Φώφης που δηλώνει ΚΙΝΑΛ, η φυλή των παλαιοπασόκων τύπου Λοβέρδου, που δηλώνει  ΠΑΣΟΚ και ο ΓΑΠ που δηλώνει ΚΙΔΗΣΟ!!! Το ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ με ολίγη από ΚΙΔΗΣΟ είναι το μόνο κόμμα, που έκανε τις διαγραφές υψηλή τέχνη.  

 

Με ελαφρά τη συνείδηση οι καρατομούντες απλώς κατέγραφαν αυτούς που «έθεταν εαυτόν εκτός κόμματος» ενώ οι καρατομούμενοι αποχωρούσαν με το χαμόγελο στα χείλη βέβαιοι ότι ο δρόμος της επιστροφής ήταν πάντα ανοιχτός. Ορισμένοι βουλευτές διαγράφηκαν μέχρι τρεις  φορές!!! Που σημαίνει πως διαγράφτηκαν μία φορά και ξαναγύρισαν, διαγράφτηκαν δύο φορές και επέστρεψαν, διαγράφτηκαν τρίτη  φορά και επανέκαμψαν. Σαν παιχνίδι για μικρά παιδιά.  
Το ρεκόρ διαγραφών κατείχε ο Βασίλης Κεδίκογλου, που εξοστρακίστηκε τρεις φορές. H πρώτη του διαγραφή έφερε τη σφραγίδα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και ήρθε τον Φεβρουάριο του 1992, όταν ο A. Παπανδρέου έκρινε ότι οι δηλώσεις του υπονόμευαν την ενότητα του Κινήματος. Τον Δεκέμβριο του 1997 διεγράφη με απόφαση του Σημίτη επειδή καταψήφισε ορισμένα κονδύλια του προϋπολογισμού. Η τελευταία διαγραφή του Κεδίκογλου έγινε το 2000 με αφορμή φραστική επίθεση που εξαπέλυσε από τα βουλευτικά έδρανα εναντίον του Παρασκευά Αυγερινού. Λίγες ημέρες μετά ο πρώην υπουργός ανακοίνωσε την παραίτησή του και από το κόμμα. 
 
Από τους πιο άτακτους και ο Κυριάκος Σπυριούνης. Η πρώτη διαγραφή του έγινε το 1995 από τον Α. Παπανδρέου όταν ο βουλευτής, κατηγορώντας ανοιχτά «τον κύκλο της Εκάλης», ζητούσε την αποχώρηση του προέδρου προκειμένου να τον διαδεχθεί ο Κώστας Σημίτης. Ο Σπυριούνης επανέκαμψε τον Ιούλιο του 1996 όταν το τιμόνι του ΠΑΣΟΚ είχε  αναλάβει ο Κ.Σημίτης , ο  οποίος και τον διέγραψε όταν ο Σπυριούνης ζήτησε την αντικατάσταση του για να ανοίξει ο δρόμος σε έναν άλλον Παπανδρέου.

 

Το «γαϊτανάκι» των διαγραφών άρχισε με τον Γιώργο Πέτσο τον Ιούλιο του 1982, ο οποίος επανήλθε  μετά από δύο χρόνια δριμύτερος  και μετείχε πολλές φορές σε κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου.

 

Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ήταν ο δικηγόρος Δ.Παγουρόπουλος που  λόγω των αλλεπάλληλων διαγραφών, που υπέγραψε πήρε τον τίτλο του ''χατζάρα''…
Διαβαστε ακομα:

ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΛ ΤΟ… ΚΟΛΛΗΤΑΡΙ Ο ΤΑΚΗΣ