ΚΑΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΙΜΑΕΙ ΤΟ… 1821

 

Ο πρίγκηπας Κάρολος ήρθε στην Ελλάδα κι όχι μόνο με την παρουσία του δήλωσε ότι συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής της Ελληνικής Επανάστασης. Είναι δυνατόν; Βεβαίως είναι δυνατόν να συμβαίνει και να μην προκαλεί ερωτηματικά, τουλάχιστον.

Ως τι επισκέφθηκε την Αθήνα ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου; Τι άλλο παρά ως Άγγλος επίσημος, εκπρόσωπος της χώρας του και του στέμματος. Δεν θυμάμαι ποτέ η Αγγλία να μετανόησε δημόσια για την πολιτική της στους αιώνες που η Ελλάδα αποτελούσε επικράτεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Πότε δεν υπήρξε έστω και μια δήλωση τριτοκλασάτου παράγοντα της βασιλικής αυλής ή της κυβέρνησης της βρετανικής αυτοκρατορίας, με την οποία δεν αναγνώριζαν τυπικά και ουσιαστικά την οθωμανική κατάκτηση της Ελλάδος.

Σύμφωνοι, σήμερα η μοναρχία στην Αγγλίας είναι θεσμός πάντα, αλλά στην πραγματικότητα άνευ εξουσίας. Η (Μεγάλη) Βρετανία δεν είναι αυτή που ήταν πριν 600 και πριν εκατό χρόνια. Ο Κάρολος, όμως, εκφράζει και το Χθες της χώρας του, η οποία για 400 χρόνια είχε στάση εχθρική με ό,τι ήταν και θεωρούνταν ελληνικό. Και ποτέ, έστω μια στιγμή, δεν έκανε παρέμβαση στον σουλτάνο υπέρ των ελληνικών συμφερόντων.

 Όποιος γνωρίζει Ιστορία συμφωνεί ότι η Βρετανία, ειδικά η Βρετανία, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, είναι υπόλογη τόσο όσο η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα της παράδοσης, της μήτρας του σύγχρονου πολιτισμού και της γεννήτρας της Ευρώπης. Μ’ άλλα λόγια, αν δεχόμαστε την τιμή που μας έκανε να γιορτάσει την επέτειο της Επανάστασης ένας Άγγλος επίσημος, είναι το ίδιο, αν αντί του Κάρολου ερχόταν στην Αθήνα, για τον ίδιο λόγο, ο Ερντογάν.    

Διαβαστε ακομα:

ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΕΠΑΙΤΗ ΤΙΜΗΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ