ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ; ΟΛΟΙ ΦΤΑΙΝΕ!

 
 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ

Τα έχουν φτιάξει έτσι, που δεν ξέρεις σε ποιον να απευθυνθείς και που πρέπει να κάνεις τα παράπονα σου. Η κατάσταση των αρχαιολογικών μας χώρων είναι σε απαράδεκτη κατάσταση. Έψαχνα να βρω κάτι για τον αρχαίο Μινωικό πολιτισμό, και έπεσα πάνω σε κάποιες φωτογραφίες από την αρχαία Ίτανο. Τραγική κατάσταση.

Φταίει το κράτος, το υπουργείο πολιτισμού, η εφορεία αρχαιοτήτων, η περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Σητείας, δεν ξέρω… ,μάλλον φταίνε όλοι μαζί. Όλοι αυτοί που δεν έχουν καταλάβει πως η Ελλάδα θα μπορούσε να ζει από τα αρχαία της, τον πολιτισμό της και τα Μουσεία της – αρκεί να τα είχαν σε καλή κατάσταση και να διαφήμιζαν.

Η πλειοψηφία των Αρχαιολογικών χώρων είναι παρατημένοι, χωρίς επιμέλεια, χωρίς σηματοδότηση, χωρίς σύγχρονες εγκαταστάσεις και εντυπωσιακές ξεναγήσεις. Καλά, δεν μιλάω για τα μουσεία μας. Αν δείτε για παράδειγμα φωτογραφίες από το μουσείο Σητείας - που απ’ έξω το έχουν βάψει λαχανί – θα διαπιστώσετε, πως όπως το έφτιαξαν στην δεκαετία του ’60, έτσι είναι και σήμερα.

Η Ίτανος ήταν αρχαία πόλη η οποία βρίσκεται στην περιοχή της Ερημούπολης, στα βορειοανατολικά του νομού Λασιθίου (δήμος Σητείας), στην Κρήτη. Φεύγοντας από τον Αγ. Νικόλαο για να πας στο Βάι να δεις το περίφημο φοινικόδασος, πέφτεις στην Σητεία και ακόμα λίγο πιο πέρα - προς Παλαιόκαστρο - συναντάς την αρχαία Ίταμο.

Η ταύτιση της θέσης της Ιτάνου έγινε το 1891 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Federico Halbherr, ενώ τα κτηριακά κατάλοιπα ερεύνησε λίγο αργότερα και ο συνάδελφός του Lucio Mariani. Οι πρώτες ανασκαφές έλαβαν χώρα το 1899 αρχικά και ύστερα το 1911 από την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών. Κατά τα έτη 1970 και 1971 βρέθηκαν και αρκετά ευρήματα όπως ελληνιστική επιτύμβια στήλη με ανάγλυφη παράσταση πολεμιστή, ένα ιωνικό κιονόκρανο κ.α.

Εξαιτίας των τεκτονικών φαινομένων της ύστερης αρχαιότητας η γεωμορφολογία της Ιτάνου έχει υποστεί μεταβολές, και ένα τμήμα της σήμερα βρίσκεται κάτω από την…

Η συνέχεια με πολλές φωτογραφίες εδώ:...nikosonline.gr