ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΑΝΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ... ΜΠΑΝΑΝΕΣ
Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης
Με το που μπήκε η Ελλάδα στα μνημόνια πριν από μια δεκαετία ξαναθυμηθήκαμε τη μάλλον ξεχασμένη βρισιά ''μπανανία'' που αποδίδεται σ' εκείνη τη χώρα η οποία δεν αποφασίζει η ίδια για πάρτη της. Τουτέστιν στην ανίκανη- ή δεν της επιτρέπεται- να αυτοκυβερνηθεί.
Ο χαρακτηρισμός μπανανία φορέθηκε στην Ελλάδα με δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ την περίοδο της δικτατορίας του 1967 και επόμενο ήταν να μπει στο λεξιλόγιο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Μπανανία η Ελλάδα, γιατί ήταν εξαρτημένη από τους ''προστάτες'' της.
Διεθνώς ο μειωτικός αυτός όρος αφορούσε τις μπανανοπαραγωγικές χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής αφ΄ενός και αφ’ ετέρου δε μικρά κράτη με περιορισμένους φυσικούς πόρους και διεφθαρμένες πολιτικές ηγεσίες.
''Βασίλεια της μπανάνας'' αναδείχθηκαν από την United Fruit Company που ιδρύθηκε το 1899 από το Νεοϋορκέζο έμπορο Minor Cooper Keith (φώτο). Ο επιχειρηματίας αυτός συνέλαβε την ιδέα της παγκοσμιοποίησης του προϊόντος παρατηρώντας τους εργάτες της Κόστα Ρίκα να καταναλώνουν μπανάνες στα διαλείμματα τους. Η United Fruit Company έγινε ο μεγαλύτερος οικονομικός - και όχι μόνο - βραχίονας διείσδυσης δάκτυλος των ΗΠΑ στις μπανανοπαραγωγικές χώρες.
Η εταιρεία του Cooper Keith εκτός από τις φυτείες άπλωσε χέρι και στους σιδηροδρόμους, στις μεταφορές προϊόντων αλλά κυρίως στις... κυβερνήσεις. Με πολιτικούς - μαριονέτες τους οποίους προωθούσε εξασφάλιζε προνόμια, όπως την παραχώρηση τεράστιων γεωργικών εκτάσεων, μηδενική φορολογία και εκμετάλλευση των λιμανιών και των σιδηροδρόμων και φυσικά οικονομικό μονοπώλιο.
Η εταιρεία UFC επίσης διέθετε δικό της στόλο, προκειμένου να κρατήσει μακριά κάθε επίδοξο μεσολαβητή στη διακίνηση της μπανάνας. Οι κρίσεις ξηρασίας που είχαν πλήξει την Καραϊβική εκείνη την περίοδο βοήθησαν τον Keith να «κατάπιε» τις ανταγωνίστριες εταιρείες διακίνησης φρούτων, να πάρει το κουμάντο στους σιδηροδρόμους και σε πολύ μικρό διάστημα να κυριαρχήσει.
Νεοϋρκέζος ο Minor Cooper Keith, γεννήθηκε Ιανουάριο του 1848 και πέθανε το 1929, σα σήμερα 14 Ιουνίου. Παντρεύτηκε την κόρη του προέδρου της Κόστα Ρίκα και ισχυροποίησε ακόμα περισσότερο τη θέση του. Τα κράτη της Κεντρικής Αμερικής είχαν μηδενικά κέρδη από το πάντα επικερδές εμπόριο της μπανάνας, ενώ ο κοσμάκης κυριολεκτικά υπέφερε από την αρπακτικότητα της της μονοφάγου εταιρείας. Η U.F.C σύντομα μετατράπηκε σε εταιρεία - χταπόδι και κάθε φορά που ένιωθε ότι απειλούνταν τα συμφέροντά της πραγματοποιούνταν αποβάσεις... πεζοναυτών και επιβάλλονταν δικτατορικά καθεστώτα.
Να, λοιπόν, πως καθιερώθηκε ο όρος μπανανία, που χαρακτήριζε και χώρες άσχετες με τη... μπανανοπαραγωγή. Αρκεί να είναι υποταγμένες σε ξένα κέντρα εξουσίας, με.οποιονδήποτε τρόπο.
Διαβαστε ακομα: