ΑΙΩΝΙΑ ΠΙΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΖΥΓΟ

 

«Θα σ’ αγαπώ μέχρι την τελευταία μου πνοή...» της γράφει σε μια από τις 1.218 επιστολές του. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν στην για χρόνια πολλά, στην μόνιμη ερωμένη του. «Δεν υπάρχει μεγάλη, αιώνια αγάπη παρά μόνον η αγάπη μετ’ εμποδίων...» γράφει ακόμα στην Αν Πενζώ ο παντοτινά πιστός της εραστής, ο παντοτινά πιστός και στην σύζυγό του.

Μέχρι να πεθάνει στα 80 του, το 1996, σα σήμερα 8 Ιανουαρίου, ουδείς τόλμησε από τα μήντια να αφήσει έστω ένα υπονοούμενο για την πολυετή εξωσυζυγική σχέση του πρώτου σοσιαλιστή πρόεδρου της Γαλλίας. Του Φρανσουά Μιτεράν. Όλοι γνώριζαν το κοινό «μυστικό», και η σύζυγός του Μιτεράν βέβαια. Όλοι σεβάστηκαν την παράνομη σχέση η οποία, κατά τον σπουδαίο εβραιογάλλο φιλόσοφο Μπερνάν Ανρί-Λεβί, «εμπλούτιζε την ερωτική λογοτεχνία»

Τα 1.218 παθιασμένα ερωτικά γράμματα του πατέρα δύο γιων Φρανσουά Μιτεράν στην ιστορικό της τέχνης Αν Πεζώ, όπως και το προσωπικό ημερολόγιο του Γάλλου προέδρου, σχετικά με την «κρυφή» ερωμένη του, κυκλοφόρησαν σε βιβλίο. Με την άδεια της 78χρονης σήμερα Αν.

Την πρωτογνώρισε στο σπίτι της, σε μία επαρχιακή πόλη, φιλοξενούμενος του βιομήχανου πατέρα της ο Μιτεράν, το 1958, ο νεαρώτερος βουλευτής, αλλά και επίσης νεαρώτερος υπουργός της Γαλλίας. Εκείνη είναι στα 14, έχουν διαφορά 27 χρόνια.

Το κορίτσι στα 18 θα πάει στο Παρίσι να σπουδάσει, ο πατέρας Πενζώ ζητάει να την προσέχει ο Μιτεράν. «Μείνε ήσυχος...» λέει στον φίλο του. Ήρθαν πολύ κοντά, τότε, ο ερωτάς τους κράτησε 32 χρόνια, έκαναν μια κόρη. Η νόθα Μαζαρίν, καθηγήτρια φιλοσοφίας, μητέρα τριών γιων με δύο άνδρες μουσουλμάνους, πάντα άγαμη όπως η μητέρα της, ήταν στην κηδεία του πατέρα της Μιτεράν, με την μητέρα της και την χήρα Μιτεράν.

Η Ντανιέλ Μιτεράν(1924 -2011) που δεν ζει σήμερα, η μοναδική σύζυγος του Γάλλου πολιτικού γνώριζε ότι ο άνδρας της είχε οργανώσει τη ζωή του με τέτοιο τρόπο ώστε να κρατάει ζωντανή τη σχέση του με την Αν.

«Σας αγαπώ, αδυνατώ να πάψω να σας αγαπώ...», γράφει σε επιστολή του ο Μιτεράν στην κρυφή του ερωμένη Αν Πενζώ (1943), η οποία έζησε στη σκιά του μεγάλου Γάλλου πολιτικού και παρά τις προσπάθειες της δεν κατάφερε να ξεφύγει απ' αυτόν και την ευτυχία που της χάριζε ο έρωτας τους.
Στη κηδεία του Φρανσουά Μιτεράν - κι αυτή ήταν η τελευταία του επιθυμία - εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημόσια η νόθα κόρη του. Στη φώτο ανάμεσα στους δυο γιους του νεκρού και πίσω της η μητέρα της Αν Πενζώ. Αριστερά, η σύζυγος του Μιτεράν.
Διαβαστε ακομα:

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΡΕ, ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΦΥΡΙΞΕΙ ΤΗ ΛΗΞΗ;