ΧΟΝΤΡΟΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ

 

Υπάρχουν δύο-τρία επαγγέλματα που οδηγούν και σ’ άλλους δρόμους, σ’ άλλα κόλπα. Η δικηγορία, για παράδειγμα. Σε οδηγεί κατ’ευθείαν στην πολιτική. Επειδή το νούμερο ένα ατού του πολιτικού είναι η πάρλα. Το μπλα μπλα και ο δικηγόρος έχει τη μαστοριά να το ντύνει με σοβαρότητα, αυστηρότητα, υπευθυνότητα. Και το αμολάει σαν εισαγγελέας, ικανός να ξεβρακώσει τον αντίπαλο. Και σαν προφήτης σταλμένος από τους θεούς να αλλάξει τη ζωή του λαού.

Μέχρι πριν τον πόλεμο, εκτός από τον δικηγόρο, έκανε παιχνίδι και ο στρατιωτικός. Είχε μια βαρύτητα ο αξιωματικός καριέρας. ο στρατηγός. Στο μυαλό του κόσμου υπήρχε εκτίμηση στον γαλονά, μάλιστα αν είχε κερδίσει τα παράσημα στο πεδίο της μάχης. Άνθρωπος του πολέμου είναι, άρα είναι καθαρός, υπεράνω, έχει κώδικα ζωής. Τέτοια.

Και ο στρατιωτικός γίνεται πολιτικός, λοιπόν. Παίζει και η δημοσιογραφία. Η προσωπικότητα της δημοσιογραφίας. Βέβαια. Μιλάμε πάντα για άλλες εποχές, όχι σήμερα που ένας χου χου χου τηλεπαρουσιαστής εύκολα μαζεύει ψήφους και εκλέγεται βουλευτής. Και υπουργός. Και αρχηγός κόμματος.

Ο Τίτο ήταν δημοσιογράφος, πολεμικός ανταποκριτής στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο. Όπως και ο Μουσολίνι, ήταν δημοσιογράφος της άκρα αριστεράς. Και ο άνθρωπος που μας δίνει την ευκαιρία να γράψουμε αυτές τις αράδες. Ο Churchill. Έτσι γράφεται «ο πατέρας της νίκης», ο σερ Ουίνστων Τσώρτσιλ, που γεννήθηκε Νοέμβριο του 1874 και πέθανε το 1965, σήμερα 24 Ιανουαρίου, σε ηλικία 91 ετών.

Τεράστια μούρη ο τύπος με την πουράκλα και τα περίσσια κιλά. Έπαιξε πολύ δυνατά στην Ιστορία του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Εμείς της γενιάς μου τον θυμόμαστε να σουλατσάρει με τη θαλαμηγό του Αριστοτέλη Ωνάση, με την Μαρία Κάλας κι άλλα βαρειά ονόματα.

Ο γιος Αμερικανίδας και του Ροδόλφου Ερρίκου Σπένσερ Τσώρτσιλ, υπουργού των Ινδιών, ο περιβόητος Ουίνστων Λεονάρδος Σπένσερ Τσώρτσιλ στα 19 του πήγε στη στρατιωτική σχολή και στη δημοσιογραφία ντεμπουτάρησε ως πολεμικός ανταποκριτής στον Β' πόλεμο των Μπόερς, στη Νότια Αφρική (1899-1902). Ήταν πρωθυπουργός της Αγγλίας στον πόλεμο (1940-45) και μια τετραετία μεταπολεμικά (1951-55). Με τα Απομνημονεύματά του που έγραψε το 1953 βραβεύθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Αρκετές οι μεγάλες πράγματι και σημαδιακές ατάκες του, φανερώνουν την ευφυία και το πνεύμα του. Να, μια που αξίζει να την αφιερώσουμε στη μνήμη του:
- Ο κοινοβουλευτισμός είναι το χειρώτερο πολίτευμα, αν εξαιρέσει κανείς όλα τα άλλα.
Διαβαστε ακομα:

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΗΡΩΙΚΟΥ 1821 Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ!