ΝΕΝΕΚΟΣ, ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΜΑΥΡΟΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

«Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους». Είναι η περιβόητη φράση που φέρεται να είπε το 1827 ο μέγας Θεόδωρος Κολοκοτρώνης όταν σφύριξε την έναρξη της εκστρατείας του εναντίον των νενέκων του Ιμπραήμ. Ποιοι είναι οι νενέκοι; Τους θυμηθήκαμε στα χρόνια του μνημονίου, διότι ο νενέκος στην εθνική συνείδηση είναι ταυτισμένος με το προσκύνημα στον εχθρό, με την εθνική προδοσία.

Με αφορμή το θάνατο του Θόδωρου Κολοκοτρώνη, το 1843, σα σήμερα 4 Φεβρουαρίου, θυμόμαστε τον Δήμητρη Νενέκο, οπλαρχηγός της επαρχίας Πατρών. Είχε πολεμήσει με γενναιότητα τους Τούρκους, αλλά μετά το 1825 εξαγοράστηκε και έμεινε πιστός στον Ιμπραήμ, ακόμα και μετά τον ερχομό του Καποδίστρια. Ποιον θυμίζει; Εκείνον, εκείνους οι ποιοι πέρασαν από το αντιμνημονιακό στο μνημονιακό στρατόπεδο. Και όλους εκείνους που τούρκεψαν από την εποχή της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Τα ονόματα τους είναι γραμμένα σε μαυροπίνακα. Σε ειδική λίστα.

«Μόνον εις τον καιρόν του προσκυνήματος εφοβήθηκα διά την πατρίδα μου» έγραφε ο γέρος του Μοριά στην επιστολή του, με την οποία καλούσε τους κατοίκους των χωριών της Αχαίας να συμμετάσχουν στην πολιορκία της Πάτρας- διαφορετικά θα υποστούν τις συνέπειες. Όμως, η φράση του «Φωτιά και τσεκούρι» που αναφέρεται στην επιστολή αυτή, έχει ταυτιστεί στο συλλογικό υποσυνείδητο με την έναρξη των επιχειρήσεων εναντίον όσων συντάχθηκαν με τον Ιμπραήμ. Όσων συντάχθηκαν με την ιδιοτέλεια του Νενέκου.

Το όνομα του Νενέκου ταυτίστηκε με την εθνική προδοσία, τον δωσιλογισμό, την πατριωτική ανηθικότητα.. 
Διαβαστε ακομα:

ΜΑΣ ΛΥΠΗΘΗΚΑΝ ΟΙ... ΑΓΓΛΟΙ