ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 1922

 

Το 1821 δεν γιορτάστηκε καλά. Χάσαμε, δεν κερδίσαμε. Ήταν ευκαιρία η επέτειος των 200 χρόνων της ελληνικής Επανάστασης. Ας ελπίσουμε να ρεφάρουμε το 2121, στην επέτειο των 300 χρόνων. Να αξιοποιήσουμε, γιατί όχι και να εκμεταλλευτούμε την επέτειο για να περάσουμε τα μηνύματα που θέλουμε τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο έξω κόσμο.

Η σημασία του γιορτασμού είναι να αναδειχθεί ιστορικά το γεγονός που έβαλε στο χάρτη το κράτος Ελλάδα και να καταδείξει ποιο είναι το παρελθόν μας. Από πού ερχόμαστε και με ποιες δυνάμεις θέλουμε να διεκδικήσουμε αυτό και το άλλο.

Τα 400 χρόνια ξέκοψαν τον Έλληνα από τον αρχαίο πρόγονο του. Τέσσερις αιώνες δεν υπήρχε κράτος στην Ελλάδα. Οργάνωση κράτους. Δημόσια διοίκηση. Αυτό μας κράτησε πίσω σε σύγκριση με τον Ευρωπαίο.

Είμαστε στο 2022, εκατό χρόνια από τη μεγαλύτερη συμφορά του ελληνισμού (φώτο). Του νεοελληνισμού. Την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Τι θα κάνουμε; Θα αγνοήσουμε την επέτειο; Μάλλον. Κι αυτό είναι καλύτερο από το διοργανώσουμε σειρά εκδηλώσεων επετειακών που δεν θα είναι πάλι αντάξιου ενός εθνικής σημασίας γιορτασμού.

Διαβαστε ακομα:

ΜΙΑ ΖΩΗ ΤΟ ΚΚΕ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ