ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ

 
Στην Ουκρανία όλα είναι βρώμικα, αν όχι όλα ύποπτα. Δεν έχει γραφτεί ακόμα, και πιθανόν να μη γραφτεί ποτέ το βιβλίο για το πως από το πουθενά, μάλλον από το μηδέν, το μηδέν του μηδενός, κάποιοι βρέθηκαν δισεκατομμυριούχοι στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Για παράδειγμα, ο γιος ανθρακωρύχου και μέχρι τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ένας απλός υπάλληλος στο όνομα Ρινάτ Αχμέτωφ (1966) στο πητς φυτήλι εξελίχθηκε σε μεγιστάνα. Στον πλουσιότερο άνθρωπο της Ουκρανίας, στον ισχυρότερο επιχειρηματία της, μόνιμα εγκατεστημένο στο Λονδίνο, σε σπιτρώνα αξίας 165 εκ. ευρώ.

 

Μέχρι προχθές κατηγορούνταν ο Αχμέτωφ (φώτο) ότι κινούνταν παρασκηνιακά για να ρίξει τον εκλεγμένο πρόεδρο Ζελένσκι (1978). Σ'αυτόν χρεώνεται η ανατροπή του προηγούμενου προέδρου Γιανούκοβιτς. Μπερδεύονται - που πράγματι μπερδεύονται - ή όχι οι ολιγάρχες της Ουκρανίας, για να περιοριστούμε σ' αυτή τη χώρα, θα την φάνε τη ρετσινιά. Και ο κόσμος ή θα θέλει να τους λιθοβολήσει ή θα τους ζητήσει να... μπερδευτούν για να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Παραμονές της στρατιωτικής ''επιχείρησης'' του Πούτιν να αρπάξει την Κριμαία, Ουκρανοί διαδήλωσαν στην αγγλική πρωτεύουσα εναντίον του... Αχμέτωφ, από τον οποίο ζητούσαν να παρέμβει ενάντια του φιλορώσου προέδρου Γιανούκοβιτς.  Από κοντά και γυμνόστηθες Ουκρανέζες (φώτο).
 

Ο μεγιστάνας Ρινάτ Αχμέτωφ, μουσουλμάνος σουνίτης, στα 29 του χρόνια, το 1995, έγινε ιδιοκτήτης της Σαχτάρ του Ντονιέσκ, της ιδιαίτερης πατρίδας του. Πήρε την ομάδα από το αφεντικό του, όταν κι αυτός φούσκωσε οικονομικά. Πλήρωσε κας 16 εκ. ευρώ στην ΠΑΕ Ολυμπιακός, επί Κόκκαλη, για την αποτυχημένη μεταγραφή του Μεξικανού Νέρι Καστίγιο. Έχει εκατό επιχειρήσεις ο όμιλος του ξανθομπάμπουρα Αχμέτωφ, μεταλλουργία, ενέργεια, τράπεζες κ.α.

Ο μπίζνεσμαν θέλει ομαλότητα. Πολιτική ομαλότητα, διότι μόνο τότε σκοράρει επιχειρηματικά. Από πού να κονομήσει ο επιχειρηματίας όταν ο κοσμάκης πεινάει. Όταν βγαίνει στους δρόμους να διαμαρτυρηθεί. Όταν η οι μπίζνες του είναι σε χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Χοντρή ζημιά έπαθε ο λεβέντης το 2014 με την περιπέτεια της Κριμαίας. Και οικονομική, και η ζωή του απειλήθηκε, διότι στο τσακ ήταν να τον γδάρουν ζωντανό οι συμπατριώτες του Ουκρανοί, ως υποστηρικτή του Γιανούκοβιτς.

Ο ολιγάρχης, ο κάθε διαπλεκόμενος μεγαλοεπιχειρηματίας, δεν είναι με κανέναν πολιτικό. Ανάλογα με τα συμφέροντα του βοηθάει ή όχι τον εκάστοτε πρωθυπουργό ή πρόεδρο της χώρας. Τι συμβαίνει; Τα αντιλαϊκά καθεστώτα, αριστερά ή δεξιά, γεννάνε επαναστάτες και ανατροπές, των οποίων η χρεοκοπία γεννάει ολιγάρχες. Όλο το έργο στη μετακομουνιστική και ανεξάρτητη Ουκρανία, το έπαιξαν δέκα ολιγάρχες. Αυτοί ήταν τα βαρειά της χαρτιά, απ' αυτούς εξαρτάται η οικονομία της Ουκρανίας. Και πρώτος και καλύτερος ο 47ος πλουσιώτερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Ρινάτ Αχμέτωφ.

Με την μπούκα στην Ουκρανία του Πούτιν οι Ουκρανοί ολιγάρχες καβατζώθηκαν για τα καλά. Κρύφτηκαν στο σκοτάδι. Και είναι στο περίμενε πως θα κάτσει η τράπουλα. Το εθνικό βάρος είναι στις πλάτες του κοσμάκη και της πολιτικής ηγεσίας. Οι Ουκρανοί ολιγάρχες, αλλά και οι πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί της χώρας δεν έχουν καθαρό πατριωτικό μητρώο. Γι αυτό δεν τους παίρνει να σκάσουν μύτη. Να πάρουν ρόλο στην Ουκρανία που βομβαρδίζεται από την Ρωσία.

 

Διαβαστε ακομα: