ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΓΩΝΙΑ
Ποτέ κανένας από την εποχή του Περικλέους δεν έθεσε ένα εύλογο ερώτημα, με αφορμή σήμερα τις φήμες, τις πληροφορίες και γενικά τις προβλέψεις περί πρόωρων εκλογών: Η σκοπιμότητα της διεξαγωγής των εκλογών, πριν ή στην ώρα τους, ποια είναι ακριβώς; Μη βιαστεί να απαντήσει κανείς το προφανές. Να εκλεγεί κυβέρνηση, δηλαδή.
Να την κάνει τι την κυβέρνηση ο κόσμος αν δεν θέλει να... κυβερνηθεί; Δύσκολο, πολύ δύσκολο να ισχυριστεί κανείς ότι ο κόσμος θέλει εκλογές επειδή αντιλαμβάνεται την ανάγκη να έχει το κουμάντο αυτό ή εκείνο το κόμμα.
Μήπως συμβαίνει το άλλο. Μήπως για πολύ κόσμο οι εκλογές είναι η ευκαιρία να διώξει την κυβέρνηση. Μήπως ο στόχος τους δεν είναι να εκλέξουν την επόμενη κυβέρνηση που θα τους κυβερνήσει, αλλά να απαλλαγούν από την υπάρχουσα κυβέρνηση. Μήπως.
Από την άλλη, μήπως η κυβέρνηση γνωρίζει ότι ο κόσμος δεν γουστάρει να κυβερνηθεί και γι' αυτό δεν... κυβερνά! Αυτή είναι μια εξήγηση στο σύνηθες φαινόμενο η κυβέρνηση επί της ουσίας να μην κυβερνά, αλλά να ξοδεύεται σε αντιπαλότητες φιλολογικές με την αντιπολίτευση. Να αμύνεται πολεμώντας την αντιπολίτευση. Και με την αγωνία να κρατηθεί στην εξουσία, όσο περισσότερο γίνεται. Στο φινάλε, επειδή είναι γνήσια λαϊκή κυβέρνηση, με την έννοια ότι εκλέγεται από τον λαό, και είναι μέσα στο πνεύμα των ψηφοφόρων, οι οποίοι δεν γουστάρουν να έχουν αφεντικό την κυβέρνηση.
Και η αντιπολίτευση έχει τις δικές της... δημοκρατικές αγωνίες. Κατ' αρχήν τι σημαίνει αντιπολίτευση; Σημαίνει ελέγχω την κυβέρνηση. Όταν, όμως, η κυβέρνηση έχει πιάσει το σφυγμό του λαού που δεν κάνει κέφι να κυβερνηθεί, γιατί να είναι έξω από τον λαό η κυβέρνηση; Πιέζει την κυβέρνηση να ξεκουμπιστεί, να ανατραπεί, για να αναλάβει η αντιπολίτευση με στόχο να μην ...κυβερνήσει κι αυτή. Χαίρετε.
Διαβαστε ακομα: