ΟΤΑΝ Η ΚΡΗΤΗ ΕΒΓΑΖΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Οι ξένοι αποφασίζουν. Έτσι είναι στημένο το παιχνίδι. Εσύ πολεμάς, κερδίζεις, χάνεις, όμως μετά τον πόλεμο δεν αποφασίζει ο νικητής. Στο πως θα κάτσει η τράπουλα πρώτο λόγο έχουν κάποιοι... τρίτοι. Έτσι συμβαίνει. Και δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά. Δεν είσαι εσύ που ορίζεις τη μοίρα σου, από μια άποψη... ευτυχώς. Επειδή χωρίς την επέμβαση των ξένων, των μεγάλων δυνάμεων, εσένα τον μικρό θα σε φάει το μαύρο σκοτάδι. Είπαμε. Έτσι είναι στημένο το παιχνίδι.
Ανασύρουμε κάποια σημαδιακά γεγονότα της δικής μας Ιστορίας, γιατί; Να ερμηνεύουμε σήμερα το γίγνεσθαι στη γειτονιά μας, και παραπέρα. Και τι είναι αυτό που κρίνει και ορίζει την τύχη σ' αυτά τα βράχια που λέγονται Ελλάδα.
Σα σήμερα, 9 Ιανουαρίου, το 1899, στην αυτόνομη Κρήτη προκηρύχθηκαν οι εκλογές για Βουλή με 138 χριστιανούς και 50 μουσουλμάνους, σύμφωνα με την αναλογία των δύο κοινοτήτων. Απαραίτητο ίσως είναι να σκαλίσουμε πως εξελίχθηκε μέχρι εδώ το σκηνικό. Χάνει η Ελλάδα τον πόλεμο του 1897 από την Τουρκία και οι ξένοι σε πείσμα της βούλησης του ελληνικού λαού, και του κρητικού λαού, για την ένωση, ορίζουν Ύπατο Αρμοστή του νησιού ένα τσογλανόπαιδο, τον πρίγκηπα Γεώργιο. Ο εν λόγω από τον Δεκέμβριο του 1898 ανέλαβε καθήκοντα, βασιλικά καθήκοντα παρακαλώ, στην ξεκομμένη από την Ελλάδα Κρήτη.
Ψηφίστηκε το Σύνταγμα της Κρήτης που προέβλεπε υπερεξουσίες στον διορισμένο, από Αγγλία και Γαλλία με τριετή θητεία Αρμοστή, Γεώργιο. Το τσογλάνι διόρισε πρωθυπουργό και πέντε υπουργούς, ένας από τους οποίους ήταν ο της Δικαιοσύνης Ελευθέριος Βενιζέλος. Υπουργός, της Ασφάλειας ανέλαβε μουσουλμάνος, πρώτα ο Χασάν Σκυλιανάκης και μετά ο Χουσεϊν Γενιτσαράκης.
Όταν πλησίαζε η λήξη της τριετούς θητείας του εντολοδόχου Αρμοστή Γεώργιου, ο Βενιζέλος του προτείνει να μην επιδιώξει την ανανέωση της παραμονής του, διότι αν αυτή συνεχιστεί δεν διευκολύνεται η Ένωση με την Ελλάδα. Με αρμοστεία, δηλαδή ξένη κηδεμονία, δεν θα αποσυρθούν από το νησί οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις.
Καριολόπαιδο ο Γεώργιος. Διέδωσε ότι ο Βενιζέλος δεν θέλει την Ένωση και είναι... πράκτωρ ξένων. Η συνέχεια: Γίνονται εκλογές το 1903 στην πάντα αυτόνομη Κρήτη. Ο ίδιος ο πρίγκηπας κατέβηκε στον προεκλογικό αγώνα και συνέτριψε τον Βενιζέλο που έβγαλε μόνον πέντε βουλευτές.
Νέες εκλογές τον Μάρτιο του 1905 και η “πολιτική” σύγκρουση κατέληξε στα όπλα. Ένοπλη εξέγερση. Με την πλευρά του Γεωργίου και κατά Βενιζέλου και ρωσικά τμήματα στρατού. Μπαίνουν δυναμικά στο έργο πάλι οι Άγγλοι, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα στο νησί. Ο Γεώργιος... θίχτηκε από την ξένη επέμβαση που κι αυτός την ευνοούσε και παραιτήθηκε. Αρμοστής της Κρήτης διορίστηκε ο Αλέξανδρος Ζαίμης.
Διαβαστε ακομα: