Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣΕ ΤΑ... ΟΠΛΟΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ!

 
Είσαι εκτός παιχνιδιού, κύριε, αν δεν γνωρίζεις Ιστορία, τουλάχιστον. Μην κάνεις τον κόπο να μας πεις τη γνώμη σου για τούτο και το άλλο, δεν μετράει. Απαραίτητη είναι η γνώση, η πληροφόρηση στα γεγονότα, ιδιαίτερα του κοντινού παρελθόντος. Αν σκαμπάζεις από Ιστορία και δεν είσαι κάπου κολλημένος, τότε ζυγίζεις, τα κυβικά σου έχουν ένα μέγεθος. Έχουμε και λέμε...
Τον πρώτο λόγο στην πατρίδα σου δεν τον έχεις εσύ για πάρτη σου, τον έχουν οι ξένοι. Πολύ περισσότερο όταν οι πολιτικοί σου είναι παικτάκια, δεν τα έχουν βαρειά. Σε τέτοιο είναι πολύ εύκολο να παρασυρθεί, να παραπλανηθεί ο κόσμος.

Δεκέμβριος 1877, πεθαίνει ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Κανάρης, ο γνωστός μπουρλοτιέρης, σε μια Ελλάδα που βρίσκεται στο τσεπάκι της Αγγλίας. Βασιλιάς και κυβέρνηση κάνουν ό,τι αποφασίζει η Αγγλία, σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα.

Έχει ήδη ξεσπάσει ο ρωσοτουρκικός πόλεμος και πέφτει η κυβέρνηση Κουμουνδούρου, διότι αρνείται να μπει στον πόλεμο, βεβαίως στο πλευρό της Ρωσίας, όπως θέλουν όλοι οι Έλληνες, αλλά έχει αντίρρηση η... Αγγλία. Σχηματίζεται κυβέρνηση υπό τον γέρο πια ναύαρχο Κανάρη και μετά το θάνατό του ξαναγίνεται πρωθυπουργός ο Κουμουνδούρος.

Είναι η φάση που η τσαρική Ρωσία τα δίνει όλα, όχι μόνον λεφτά ατελείωτα, προκριμένου να ξεσηκωθούν τα Βαλκάνια κατά της Τουρκίας, η οποία ακόμα παραμένει κατακτητής σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία.

Φοβερά πράγματα. Το 1878, σα σήμερα 14 Ιανουαρίου, ο κόσμος νταηλίκι ''ανοίγει'' όλα τα οπλοπωλεία της Αθήνας και με τα όπλα στα χέρια χιλιάδες στους δρόμους βρίζουν τους πολιτικούς. Δεληγιώργη, Τρικούπη, Ζαϊμη, Κουμουνδούρο. Γιατί; Ο κόσμος κάνει κρα να βγει στον πόλεμο η Ελλάδα μαζί με την Ρωσία!

Μπαίνει στο παιχνίδι ο γνωστός αντιμοναρχικός συνταγματάρχης Πάνος Κορωναίος. Αναλαμβάνει να μεταφέρει στον βασιλιά το λαϊκό αίτημα. Στα όπλα κατά της Τουρκίας! Στο πλευρό της Ρωσίας! Η οποία Ρωσία πώς και πώς περιμένει τι θα αποφασίσει η Ελλάδα. Ο Κορωναίος τραβάει ντουγρού για το παλάτι, αλλά ο μίστερ κορώνας, ο άναξ δεν τον δέχεται με το αιτιολογικό ότι η ώρα είναι... ακατάλληλη.

Ο στρατός βγαίνει στους δρόμους εναντίον των οπλισμένων πολιτών. Θες συνέχεια; Στις 17 και 18 Ιανουαρίου 1878 σε δύο ΜΥΣΤΙΚΕΣ συνεδριάσεις η Βουλή αποφασίζει όπως ο στρατός, που είχε έδρα την Λαμία, με τον αρχιστράτηγο Σκαρλάτο Σούτσο να περάσει τη μεθόριο και να μπουκάρει στη Θεσσαλία.

Φοβερά πράγματα. Κάτω από την πίεση της Αγγλίας, αυτή την στρατιωτική “κίνηση”, η κυβέρνηση τελικά τη χαρακτήρισε όχι κήρυξη πολέμου στην Τουρκία, αλλά... προστασία αστυνόμευσης του υπόδουλου θεσσαλικού ελληνικού πληθυσμού. Και αφού η Ελλάδα “απολογήθηκε” στις μεγάλες δυνάμεις, ανακάλεσε τον στρατό της. Στο μεταξύ, την άλλη μέρα Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν... ανακωχή.

Διαβαστε ακομα:

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ COWBOYS ΚΑΘΑΡΙΣΑΝ ΜΕ... ΣΠΑΘΙΑ !