ΜΕ ΣΑΛΙΑ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ... ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ

 
Το 1989 έγινε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΚΚΕ. Μετά από 25 χρόνια προέκυψε η συγκυβέρνηση Σύριζα- Ανέλ. Το 2015, από τη μια οι πρώην κομουνιστές σε διάταξη αυθεντικού αρχηγικού κόμματος και από την άλλη οι απροκάλυπτα τυχοδιωκτικού τύπου ακροδεξιοί, που τους είχε ξεράσει η ΝΔ. Αυτή τη φορά, με τη συγκυβέρνηση αριστεράς- ακροδεξιάς δεν έγινε λόγος για ''ανίερη συμμαχία'', διότι το μέγα ζητούμενο ήταν η αρπαγή της καρέκλας. Η κατάληψη της κυβερνητικής εξουσίας, η διαχείριση της κρατικής περιουσίας και να πάνε στον αγύριστο οι ιδέες, οι δεσμεύσεις, τα οράματα μας

Με τη νίκη του Σύριζα το 2015, σα σήμερα στις 25 Ιανουαρίου, για πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά της Ενωμένης Ευρώπης κυβέρνηση χώρας είχε στη σύνθεση της τόσους πολλούς κομματικούς και οργανωμένους κομμουνιστές. Όλοι τους με πολύχρονη πολιτική δράση, παράνομη κι όχι. Κι όλοι αυτοί, με τον πιο κυνικό τρόπο, έγραψαν το δοξαστικό τους ''ποινικό μητρώο'' και με προεξάρχοντα την μπροστινή τους πριμαντόνα, τον Αλέξη Τσίπρα, υποτάχθηκαν στους δανειστές. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, μάλιστα.

Δεν θα αποφύγουν την κρίση της Ιστορίας οι ''αριστεροί'' του κυβερνητικού Σύριζα. Το ότι κράτησαν παθητική στάση όταν ο αρχηγός τους πολιτεύθηκε σύμφωνα με τις υποδείξεις των Γερμανών. Γιατί; Όχι διότι στις κομματικές οργανώσεις της κομουνιστικής αριστεράς έχουν διδαχθεί να είναι νομιμόφρονες, υποτακτικοί και προσκυνητές, αλλά...

... Η απάντηση στο ''αλλά'' είναι διότι οι συριζαίοι έγιναν κυβέρνηση απροετοίμαστοι. Αδιάβαστοι. Άσχετοι. Δεν είχαν κανένα πλάνο, παρ' ό.τι από τις διπλές εκλογές του 2012 φάνηκε ότι ο Σύριζα ήταν εν δυνάμει η αυριανή κυβέρνηση. Και παρά το γεγονός ότι στο ρόστερ του κόμματος υπήρχαν έξι προβεβλημένοι οικονομολόγοι. Πιθανόν να βόλευε τους δανειστές μια κυβέρνηση ανέτοιμη για δράση, χωρίς δικό της συγκεκριμένο σχεδιασμό, πρακτικό και εφαρμόσιμο. Διαφορετικά θα ήταν αδύνατον, έστω δύσκολο για τους Ευρωπαίους να είναι τόσο παρεμβατικοί. Να, λοιπόν, γιατί επιστρατεύθηκε ο εξωκομματικός γκουρού (φώτο, με τον Τσίπρα) Βαρουφάκης, ο οποίος ήταν πολιτικοποιημένος μεν, όχι -τότε - και επιθυμών να εμπλακεί σε κομματική συμμορία.

Είναι και το άλλο, γιατί ο Σύριζα στην πραγματικότητα αποδείχθηκε μια άλλη (:) εκδοχή του ''παλαιού πολιτικού συστήματος'', μια άλλη ΝΔ, ένα άλλο ΠΑΣΟΚ. Η αγωνία μη βρεθούν εκτός κόλπου. Μη χάσουν την καρέκλα. Όχι πειράματα, λοιπόν, όχι μαγκιές αριστερές, θα τη βγάλουμε με τα σάλια και τη ρητορική της μπαλκονάτης αριστεράς, προκειμένου να μη... μοιάζουμε με τους προηγούμενους.

Η καρέκλα έχει μέλι. Μη λησμονούμε ποιο ήταν το μακράν Νο 1 τσιτάτο στα καθεστωτικά κομουνιστικά κόμματα της Ανατολικής Ευρώπης μετά τον πόλεμο: ''Πρώτα απ' όλα, πάνω απ' όλα είναι να κρατηθούμε στην εξουσία. Δεύτερο στη σειρά είναι το αν θα κάνουμε σοσιαλισμό, αν θα προσφέρουμε στον κοσμάκη καλύτερη ζωή''.

Διαβαστε ακομα:

ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ..., ΚΥΡΙΕ, ΕΛΕΗΣΟΝ...