ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΡΕΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

 

«Ανήκομεν εις την Δύσιν» διεκήρυξε ο πατριάρχης της ΝΔ, γεννημένος το 1907, σα σήμερα 8 Μαρτίου. Και ο αρχιερέας του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Παπανδρέου (1919 -1996) αντέτεινε .«Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες». Κανείς λογικός δεν μπορούσε να διαφωνήσει ούτε με τον έναν, ούτε με τον άλλον. Κι όμως πάνω στις διαφορετικές ερμηνείες στις δυο ατάκες των δυο πολιτικών, πρωταγωνιστών στην Ελλάδα της πολιτικής τις τελευταίες δεκαετίες, θεμελιώθηκαν οι ''ιδεολογίες'' των δύο κομμάτων από το 1974.

 

K. KAPAMANΛHΣ: «H κυβέρνησις θα επιδιώξει ταυτοχρόνως την διασφάλισιν των δικαιωμάτων και την εξυπηρέτησιν των συμφερόντων της Eλλάδος με μεθοδικότητα και σθένος. Tην ειδικότερη, όμως, πολιτική της Eλλάδος προς τον έξω κόσμο την προσδιορίζει η γεωπολιτική της θέσις και τα πάγια συμφέροντα του έθνους. Γεωγραφικώς, πολιτικώς και ιδεολογικώς η Eλλάς ανήκει εις την Δύσιν».

 

A. ΠAΠANΔPEΟY: «Eίπε η κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού, ότι η Eλλάς ανήκει εις την Δύσιν. Θα μου επιτρέψετε, κ. πρόεδρε, να πω όχι. H Eλλάς ανήκει εις τους Έλληνας».

K. KAPAMANΛHΣ: «Δεν είπα ότι ανήκει εις τους Δυτικούς, ανήκει εις την Δύσιν».

A. ΠAΠANΔPEΟY: « H Eλλάς ανήκει εις εκείνον τον χώρον ο οποίος την συμφέρει. Δεν μπορούμε να δεσμευθούμε εσαεί και να πούμε ανήκουμε εδώ ή εκεί».

Τουλάχιστον το παπατζιλήκι είχε στυλ...

Διαβαστε ακομα:

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΑΛΕΞΗΣ ΕΚΤΟΣ 11ΑΔΑΣ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ